Vedle Sibeliovy Symfonie č. 2 D dur a Koncertu pro housle a orchestr č. 2 Martinů bude program doplněn Scherzem capricciosem Antonína Dvořáka.

Nejvýznamnější finský skladatel Sibelius se narodil v roce 1865. Symfonie s pořadovým číslem dvě, které se také přezdívá Symfonie nezávislosti, je jeho nejpopulárnější. "Sibeliova hudba bude vzhledem k nově jmenovanému šéfdirigentovi Finovi Pietari Inkinenovi na pultech orchestru FOK častým hostem," uvedla Černá.

Dalším oslavencem roku 2015 bude Martinů, který se narodil v roce 1890 v Poličce, ale většinu života strávil v zahraničí. Také jeho druhý houslový koncert vznikl v roce 1943 v USA. U skladatele si jej objednal slavný houslista Mischa Elman.

"Ivan Ženatý je s orchestrem FOK opravdu ženatý. Vždyť již třikrát byl rezidenčním umělcem Pražských symfoniků, poprvé už na konci 80. let. To když vyhrál houslovou soutěž na Pražském jaru. Také dirigent Heiko Mathias Förster začíná být náš. Od roku 2009 s ním spolupracujeme pravidelně a prožili jsme i několik zahraničních koncertů. Nejinak tomu bude i teď, kdy si protagonisté koncertů téměř ihned sbalí kufry a vyrazí spolu na turné do Španělska," podotkl k programu dramaturg FOK Martin Rudovský.

Od roku 1952 funguje FOK jako reprezentační těleso hlavního města Prahy. Od září 2015 převezme roli šéfdirigenta orchestru finský dirigent Pietari Inkinen.