"Oproti předchozímu roku, kdy návštěvnost tohoto čísla nedosáhla, je to znatelný nárůst, ze kterého máme samozřejmě radost," řekla ČTK ředitelka zámku Iveta Krupičková. Návštěvnosti podle ní nahrává, že památka je otevřena celoročně, a také to, že vedení zámku se snaží klasické prohlídky zpestřit akcemi zaměřenými na dospělé i dětské návštěvníky.

To platí i o začátku roku. Na sobotu 17. ledna je připravena komentovaná prohlídka výstavy nejen plyšových medvídků. "Návštěvníky provede sběratel Ondřej Bastl, který nám exponáty zapůjčil," uvedl Vavřička. K vidění bude více než 300 ztvárnění oblíbené dětské hračky z různých období. Výstava potrvá do 1. února.

Archeologické nálezy z období středověku, kdy na místě dnešního zámku stál hrad, si budou moci prohlédnout i s odborným výkladem zájemci v sobotu 24. ledna. "Předměty návštěvníci uvidí přímo na místě, kde byly objeveny," řekl Vavřička. Výstava Odhalený hrad potrvá do 29. března.

Poslední lednový víkend je na děčínském zámku opět věnován dětem. Od pátku do neděle je v západním křídle čeká putování za tajemstvím. "Zábavnou formou se seznámí s životem dětí, které na zámku kdysi žily," uvedl Vavřička. Malé návštěvníky bude provázet komtesa a součástí prohlídky se stane odhalení tajuplné záhady.

Na děčínském zámku jsou stále k vidění i historické kočáry ze sbírek Poštovního muzea. Výstava potrvá do 30. dubna.

Děčínský zámek v lednu a únoru nabízí dva standardní prohlídkové okruhy. První nese název Zlatá léta děčínského zámku a přibližuje největší slávu a rozkvět thunovského sídla v podobě salonů v přízemí západního křídla, obrazárny, hlavních obytných pokojů v jižním křídle a zámecké kaple sv. Jiří. Druhá trasa se jmenuje Návštěva u knížete Františka Thuna a představuje zámek za časů nejvýznamnějšího člena rodu, někdejšího premiéra rakouské vlády a českého místodržícího. Okruh ukazuje soukromé pokoje v přízemí jižního křídla, dětské pokoje, reprezentační salony v západním křídle i pracovna posledního majitele v severním křídle. Vedle toho vedení zámku nabízí i prohlídkové okruhy na přání.