"Vánoční romance se španělským názvem Milagro en Praga (Zázrak v Praze), v níž hlavní role ztvárnili Josef Abrhám a Libuše Šafránková, uvede na Štědrý večer TV Nova a slovenská Markíza," uvedl Hudský. Slavnostního uvedení v Mexiku se podle něj zúčastnila režisérka a producentka Kny a hlavní filmová hvězda Dolores Herediaová. Ta se prosazuje i v amerických filmech, naposledy v roli přítelkyně Harveyho Keitela v soutěžním snímku letošního berlínského festivalu Dva muži ve městě.

Šedesátník José (Josef Abrhám) se vrací po třiceti letech z emigrace v Mexiku do rodné Prahy. Podlehne naléhání své manželky Dolores, která věří, že pro jejich dceru Penélope, která se marně snaží otěhotnět, je poslední nadějí zázrak, který by v předvánočním čase mohlo splnit Pražské jezulátko. A tak se José vrací do míst, která znával, i ke vzpomínkám, které ožívají.

Film má dvě verze - českou a mexickou, hlavní důvod byl komerční. V Čechách jsou představitelé hlavních českých rolí Josef Abrhám a Libuše Šafránková filmovými hvězdami, zatímco v Mexiku jsou jimi představitelky Abrhámovy manželky a dcery Dolores Herediaová a Aislinn Derbezová. "Proto se obě strany dohodly na neobvyklém koprodukčním postupu - vzniku dvou verzí s dvěma rozdílnými konci, a to díky dvoudenní dotáčce v Mexiku, uvedl Hudský. Mexická verze posílila dějovou linku lásky českého mladíka s mexickou dívkou i změnu českého, smutnějšího a otevřeného konce v doslovnější happyend, dodal.

Mexický koproducent Machete Producciones je účastníkem světových festivalů. Film Zlatá klec mu loni přinesl v Cannes cenu za objev sekce Un certain regard. S filmem nazvaným Jdeme, tati soutěžil v Karlových Varech, kde byla první česko-mexická koprodukce v roce 2012 dohodnuta.

Podle Hudského bude film k celosvětovému prodeji nabízet newyorská společnost KAFilms, a to obě jeho verze. Každá z nich se prý hodí pro odlišná teritoria.