Projekt zpřístupnění památek v okolí Bílého Halštrova byl financován z přeshraničního dotačního programu Cíl 3. Ten poskytne 85 procent nákladů, pět procent přidá stát a zbytek bude z prostředků města. "Do projektu byli zapojení historici jak z Chebska, tak i z Německa a další odborníci. Díky nim jsme dostali velmi fundované informace až z 18. století i dřívější doby. Veškeré tyto informace jsou pak na 11 informačních panelech, které lemují stezku až do německého Bad Elsteru," uvedla Petříková.

Na českém území je naučná stezka dlouhá asi tři kilometry, další asi tři kilometry vedou na území Německa. K bývalé papírně starosta Aše Dalibor Blažek (HNHRM) uvedl, že jde o památku, která byla doslova vyhrabaná ze země. "Začali jsme asi před třemi lety, kdy jsem postupně začali z našich peněz a dotací dělat první záchranné akce. Část budov někdejší papírny si v minulosti rozebrali místní obyvatelé," uvedl Blažek.

V minulosti bylo v Aši a jejím okolí mnoho papíren. Z papírny v Doubravě zbyly základy hlavní budovy, vodní náhon a další kamenné části areálu. "V programu Cíl 3 zbyly nějaké peníze, ale program už nebude vypisovat nové výzvy, chce spíš podpořit ty projekty, které se mohou doplnit a rozšířit," vysvětlil Blažek. Právě tyto prostředky by mohlo město využít na další úpravy areálu někdejší papírny. Všechno by ale muselo být hotovo do konce května příštího roku.