Kapela, která mnohokrát musela čelit kritice a odmítání ze strany církve, přes sdružení rodičů až po vysoké politiky, v poslední dekádě výrazně změnila své směřování. Kontroverze z let devadesátých je pryč a dění se soustřeďuje hlavně na frontmana, označovaného za "mistra šoku a chaosu", který vystupuje s nalíčenou tváří a v extravagantních oděvech.

Comeback z roku 2012 přinesl kromě jiného i zatím nejnovější, kritiky a veřejností dobře přijaté album Born Villain. Po jeho vydání následovalo dlouhé turné, v jehož rámci navštívil Manson v červenci 2012 naposledy i Českou republiku a vyprodal pražskou Lucernu. Od té doby se začalo mluvit o novém albu, které bude podle Mansona velmi filmové.

Manson v Česku v letech 2001 a 2007 odehrál dva halové koncerty v Praze, mezitím se roku 2003 zúčastnil festivalu v Táboře. V roce 2009 účinkoval v Brně, kde nevydařený koncert provázela jeho obscénní gesta, plivání a nadávky, jimiž častoval nepříliš spokojené publikum i členy své skupiny.

Rocker se nedávno nechal slyšet, že právě začíná jeho filmová kariéra. V minulosti se objevil ve více filmech, avšak poslední dobou se začínají role hromadit. V loňském roce se například objevil ve dvou epizodách seriálu Californication, kde si zahrál po boku Davida Duchovnyho, poté si zahrál ve snímku Wrong Cops extravagantního režiséra Quentina Dupieuxe, se kterým v současností natáčí další film a spolupracuje s ním i na hudbě. Kromě dalších menších rolí v jiných seriálech se začalo pracovat na dlouho očekávaném projektu Phantasmagoria: The Visions of Lewis Carroll, jehož scénář napsal Marilyn Manson a ve kterém má ztvárnit hlavní roli - Lewise Carrolla.

Manson pracuje také na nové nahrávce, prý v součinnosti s bubeníkem Gilem Sharonem z avantgardní kapely Stolen Babies. Nedávno byl v hlasování fanoušků vybrán jako headliner Alt-festu ve Velké Británii, který se uskuteční od 15. do 17. srpna, kam se přesune bezprostředně po svém pražském koncertě.