Večer zahájí Bodorové skladba Plamkty Passion Plays, Music for Viola and Symphony Orchestra z roku 1982 a Symfonie č. 1 Con le campane pro bicí a velký symfonický orchestr z roku 2011. Skladba Jaz Colemana Three Meditations on Compassion pro housle, violu a smyčce, tympány a harfu měla v Rudolfinu světovou premiéru před dvěma lety. Z díla Berlioze posluchači uslyší symfonii pro sólovou violu a symfonický orchestr Harold v Itálii. Program doplní Parafráze pro violu, jazzové trio a orchestr Josefa Vejvody, syna autora světového hitu Škoda lásky Jaromíra Vejvody.

Festival České doteky hudby zahájil 16. prosince koncert Janáčkovy filharmonie Ostrava pod vedením Petra Louženského. Cílem festivalu, jehož začátek je tradičně spjatý s datem narození Ludwiga van Beethovena, je podle jeho organizátorů nabídnout klasickou hudbu v oblasti orchestrální, komorní a recitálové tvorby prostřednictvím adventních, vánočních, novoročních a tříkrálových koncertů.

Letos byl často tematicky zasvěcen světovým pohádkám a pohádkovým námětům. Na koncertech zazněla pohádková tematika formou volnějšího zpracování nebo přímo uvedením programní hudby v dílech světových mistrů, jako je Mendelssohn-Bartholdy nebo Josef Suk. České doteky hudby dále nabídly například premiérový koncert Ivy Bittové a Pavla Fischera s triem Bardolino nebo vystoupení, na němž s Janáčkovou filharmonií Ostrava zahrál katalánský flétnista Claudi Arimany a bostonský dirigent Steven Lipsitt. Mladé tuzemské umělce zastoupila mimo jiné houslistka Julie Svěcená