Podle pamětníků býval i v lokajně o Vánocích stromeček. "Hraběnka s hrabětem se snažili personálu přilepšit a stromeček jim zdobili nejrůznějšími pochoutkami jako byly cukrovinky a ovoce, ale také třeba klobásy nebo jitrnice," popsal tehdejší tradici průvodce Vladimír Tregl. A tak i dnes zavoněl neobvyklý stromeček návštěvníkům klobáskami a dalšími dobrotami. "Úplně se mi začali sbíhat sliny, a to jsem už za ty Vánoce docela přejedený," poznamenal jeden z návštěvníků v závěru prohlídky, která končila právě v lokajně.

Zámek Hrubý Rohozec je zajímavý tím, že v něm lze najít nejen nábytek, ale i stavební pozůstatky všech slohů - má středověkou věž a vstupní portál, renesanční arkády v nádvoří, barokně zdobenou kapli či novogotickou výmalbu v jídelně. K nejstarším kusům nábytku patří židle či truhla ze 16. století, které zdobí zámecké chodby. V posledních letech se zámek postupně vrací do podoby, jakou měl za posledních majitelů - hrabat Des Fours-Walderode. "Příští rok chceme návštěvníkům otevřít kuchyni a pokoj kuchařky," řekl rohozecký kastelán Jiří Holub.

Hrubý Rohozec je jednou z památek, která se turistům otevírá i mimo letní sezonu. I v zimě si mohou prohlídku objednat skupiny více než deseti lidí. Vánoční prohlídky jsou ale otevřené všem a staly se už tradiční akcí. "Rok od roku lákají víc lidí, letos pomohlo i teplé počasí," poznamenal Holub. I díky tomu podle něj letos návštěvnost zřejmě přesáhne 25.000 lidí. "Jsme na tom lépe než loni na rozdíl od jiných památek, kde lidí ubylo," poznamenal kastelán. Loni zámek Hrubý Rohozec navštívilo přes 23.700 lidí.