Něžné vlny představil dnes Vejdělek na projekci v Praze. Oficiální premiéru bude mít už večer, ale do kin přijde až 9. ledna.

Příběh se odehrává koncem let osmdesátých a vrcholí vtipnou nadsázkou na téma, kdo vlastně způsobil sametovou revoluci. Sympatický mladík Vojta je nesmělý a jeho rodina praštěná. Cholerický tatínek, který kdysi nepřeplaval kanál La Manche, z něj chce mít závodního plavce a milující maminka, bývalá hvězda dětské lední revue, v něm vidí talentovaného pianistu. Jenže Vojta má jiné priority. Především rusovlasou spolužačku Elu, okouzlující akvabelu, která má právě v listopadu 1989 odjet na závody do Paříže. Jestli Vojta rychle nepodnikne něco opravdu zásadního, zmizí mu navždy za železnou oponou.

Členy jedné obyčejné české rodinky, jejíž život lemují milostné karamboly ve všech generacích, jejich přátele, ale i udavače ztvárnili Táňa Pauhofová, Hynek Čermák, Vojtěch Dyk, Jan Hartl, Jan Budař a Václav Kopta. V rolích mladého páru se představí debutující Robert Cejnar a Lucie Šteflová. Z plátna zazní Píseň o lásce skupiny Nightwork.

"Bylo mně souzeno, aby naše první láska byla láskou za časů totality. Mne ale stejně vždycky víc zajímalo, co se skrývá za oponou dívčích sukní, než co se zrovna děje na jevišti dějin. Takže politiku v Něžných vlnách nenajdete. Spíš než přednáškou z historie jsou kronikou milostných karambolů a trapasů," uvedl Vejdělek. Při castingu byl poprvé postaven před úkol, obsadit někoho, kdo bude svým způsobem hrát jeho samotného. Viděl přes 1500 mladých lidí - až si vybral.

Vejdělek patří mezi divácky nejúspěšnější filmaře posledních let. Do kin vstoupil scenáristickou a režijní adaptací bestselleru Michala Viewegha Účastníci zájezdu, který zhlédlo přes 800.000 diváků. Komediální roadmovie Roming (2007) byla uvedena v oficiálním programu MFF v Torontu. Tragikomedii Václav (2007), u níž se znovu podílel na scénáři, vidělo v kinech 400.000 lidí. Film byl oceněn dvěma Českými lvy pro herce Ivana Trojana a Jana Budaře. Komedii Ženy v pokušení (2010) zhlédlo 1,250.000 diváků, Eliška Balzerová získala Českého lva za nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli. Následná komedie Muži v naději (2011) stejně jako Ženy v pokušení získala Českého lva pro divácky nejúspěšnější snímek roku.