Podle Luštince je mezi návštěvníky o vánoční výstavy velký zájem. "Tematicky je obměňujeme, výstavu betlémů jsme tady měli naposledy asi před pěti lety," uvedl. Králické betlémy jsou podle něj fenomén, který ovlivnil při tvorbě i krkonošské řezbáře. "Králicko byla oblast, kde se řezalo obrovské množství figur, které se vyvážely daleko do zahraničí, dokonce i do zámoří," uvedl Luštinec. Na výstavě je deset velkých betlémů z počátku 20. století, na různě rozpracovaných figurkách je názorně ukázán postup jejich výroby a jsou tam také materiály používané k výrobě betlémů. I proto se na výstavě mohou podle ředitele inspirovat lidé, kteří si chtějí postavit nebo potřebují opravit svůj betlém.

K uspořádání výstavy výtvarnice Fischerové - Kvěchové muzeum vedlo zjištění, že má k jejich regionu vztah. Jezdila na Benecko a v jejím díle se odráží i krkonošské motivy. "Veřejnost zná její dílo jen v malém výseku, chceme ukázat, že bylo výrazně širší. Malovala zajímavé portréty, studie květin, ilustrovala Babičku, pohádky, navrhovala dětské oděvy, porcelán, vánoční papíry a namalovala i řadu betlémů," uvedl Luštinec. V době adventu podle něj zdůrazní vánoční prvky její tvorby a po Vánocích expozici upraví. Obě výstavy budou v muzeu do začátku února.

Na vánočně laděné výstavy mohou lidé zajít i do dalších muzeí v kraji. Ode dneška je v Galerii Belveder v Jablonci vystaveno na 2000 luxusních vánočních ozdob. Je to část proslulé sbírky po zkrachovalém sklářském a bižuterním gigantu Jablonex Group. Dlaskův statek u Turnova od neděle zpřístupní výstavu zaměřenou na kouzla a věštby, jež jsou spojené s adventem a Vánocemi. Ve stejný den začne i výstava skleněných betlémů v Městské galerii Vlastimila Rady v Železném Brodě.

V libereckém Severočeském muzeu bude od úterý 5. prosince tradičním lákadlem 3,5 metru široký pohyblivý Krkonošský betlém s 250 dřevěnými figurami. Na několik let to bude poslední příležitost vidět ho. V lednu bude rozebrán a čeká ho náročné restaurování rozložené do tří let.