"Jde patrně o takzvaný cestní kříž z roku 1882, nacházející se v těsné blízkosti cesty nejen k nedávno obnovené unikátní rozhledně na Studenci, ale také k přírodní památce Zlatý vrch," uvedl Horyna. Kříž stojí v Horní Lísce blízko parkoviště pod rozhlednou Studenec.

Zajímavostí obnovené památky je český nápis na podstavci kříže. "Německý, který historicky na kříži byl, pan restaurátor Jan Pokorný z Děčína nemohl již rozluštit. Na vznesený dotaz jsme od rodáků nezískali žádnou konkrétní odpověď a pomoc. Restaurátor navrhl, že by nechal kříž bez textu. To se nám ale nelíbilo. Nakonec jsme na doporučení odborníka zvolili text: Nic nemůže být vykonáno bez Boží pomoci, což je více než výstižné," uvedl Horyna.

Sdružení podle něj od roku 2007 do obnovy drobných památek investovalo zhruba 1,2 milionu korun, které získalo od jednotlivců, společností, nadací a orgánů státní správy a samosprávy.

Dvě památky sdružení nechalo vytvořit zcela nově, a to z vlastních peněz, doplnila předsedkyně sdružení Jitka Tůmová. K obnoveným památkám patří třeba Johnova kaple v obci Studený, Mariánská kaple či deskové obrazy v Hluboké rokli na rozhraní obcí Lipnice s Studený či několik křížů.

"Právě obnovený křížek na území města Česká Kamenice v Horní Lísce je vedle dvou nově vzniklých památek již patnáctým opraveným krajinotvorným prvkem, který může oslovit návštěvníky míst na rozhraní Českého Švýcarska a Lužických hor," uvádí sdružení v tiskové zprávě. Další péče o obnovené památky podle něj napomůže udržovat povědomí o historii a kolorit míst bývalých Sudet, která již byla téměř zapomenuta.

Lucie Chlebná dr