Festival uvede tři nejnovější hity současné australské kinematografie a představí Austrálii jako moderní multikulturní kontinent s neobyčejnou tradicí původní aboriginské kultury.

"Velmi nás těší, že širokému publiku v Česku můžeme otevřít dveře do dnešní Austrálie díky nejlepším současným australským filmům. Vybírali jsme je tak, aby ukázaly Austrálii ze všech stran - její úchvatnou přírodu, vztahy s původními obyvateli i jako zemi otevřenou a tolerantní," řekla Vacková ČTK.

Na slavnostním zahájení bude promítán film s názvem Stopy. Působivý snímek natočený podle skutečné události provede diváky napříč australskou pouští a přiblíží tak původní Austrálii, její posvátnou kamennou horu Uluru i horké rudé vnitrozemí s původními obyvateli.

Dalším titulem bude snímek 52 úterků, který ukazuje současnou australskou společnost i kinematografii jako odvážnou a tolerantní. Ale i ta má své problémy, jak se diváci přesvědčí v zakončovacím snímku Charlieho země. Film o tradicích domorodých obyvatel a o zákonech, které je nutí žít jinak, než byli po staletí zvyklí, je podle organizátorů horkým tématem nejen australské společnosti.

První ročník Aussie Film Festu je reciproční k projektu Český a slovenský filmový festival v Austrálii. Jeho 2. ročník se uskutečnil v srpnu a září 2014 v Melbourne a Sydney.

Všechny filmy budou uvedeny v anglickém znění s českými titulky. Vstupenky jsou v Lucerně v prodeji po stokoruně.