Formu kázeňského trestu mluvčí neuvedla. Sdělila, že dozorce trest dostal podle prvního odstavce paragrafu 51 zákona o služebním poměru. Zákon jako trest v tomto odstavci uvádí například písemné napomenutí, snížení mzdy na dobu až tří měsíců, odnětí služební medaile či odnětí služební hodnosti. Mluvčí ani nespecifikovala, za co přesně byl trest uložen. Zopakovala, že porušení služební povinnosti nemělo příčinnou souvislost s úmrtím odsouzeného.

Případem se zabývala i Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), která konstatovala, že dozorci možná porušili interní předpisy. Inspekce podala návrh na případné kázeňské projednání nadřízenému funkcionáři dozorců. Trestného činu se ale dozorci podle GIBS nedopustili.

Dahlgren podle pravomocného rozsudku zavraždil v květnu 2013 v Brně-Ivanovicích všechny členy rodiny svých příbuzných, u níž dočasně bydlel - otce, matku a jejich dva syny, z nichž jeden byl nezletilý. Poté odjel do Rakouska, kde nasedl do letadla mířícího do USA. Zadržen byl na letišti ve Washingtonu na základě zatykače vydaného českými orgány. Americké soudy rozhodly o jeho vydání do ČR, kde byl odsouzen na doživotí. Dahlgrenův případ patří k nejhorším zločinům posledních let v České republice.

ry dr