Při dopravních nehodách na Slovensku přišlo v minulém roce o život 229 lidí. Ve srovnání s předchozím rokem to znamená pokles o 21 osob. Nejčastějšími příčinami kolizí bylo porušení obecných povinností řidiče a nedovolená rychlost.

"V rámci okolních zemí i v EU máme jeden z nejlepších výsledků ohledně smrtelných dopravních nehod. Daří se nám vychovávat účastníky silničního provozu," řekl na tiskové konferenci slovenský policejní prezident Milan Lučanský.

V přepočtu na obyvatele byl počet obětí dopravních nehod na Slovensku podle policie nejnižší v regionu visegrádské čtyřky, do které patří také Česká republika, Maďarsko a Polsko. Právě Polsko zaznamenalo v této oblasti nejhorší statistiku.

Na českých silnicích loni zemřelo 565 lidí, o 63 více než v roce 2017 a současně nejvíce za poslední tři roky.

Nejvíce tragických dopravních nehod na Slovensku loni zavinili řidiči, kteří vlastní řidičský průkaz méně než pět let. Policie nyní připravuje zpřísnění pravidel pro řidiče s kratší praxí. Podle záměru by tito řidiči v případě opakovaného závažného porušení pravidel silničního provozu či překročení nejvyšší povolené rychlosti museli absolvovat například dodatečné školení v autoškole či pohovor u psychologa.

Na Slovensku loni opět vzrostl počet odhalených řidičů pod vlivem alkoholu, meziročně o 590 na 9612 osob. K tomuto vývoji došlo navzdory tomu, že Slovensko v minulosti zavedlo trestní stíhání silně opilých řidičů.

Vůbec nejméně obětí dopravních nehod od zavedení příslušných statistik v roce 1966 zaznamenalo Slovensko před šesti lety. Tehdy při kolizích zemřelo 223 lidí.