Dnes jsou ohlášeny pohřby šesti lidí. Jsou mezi nimi i mladí manželé Kramarenkovi a jejich dcerka. Jejich rodinná fotografie byla vystavena u obřadní síně. Po smutečním obřadu v Čeljabinsku budou do Tádžikistánu převezena těla čtyř členů tádžické rodiny, která v budově také žila. Otce rodiny našli záchranáři v bezvědomí pod troskami domu asi šest hodin po výbuchu. V současnosti je v kritickém, ale stabilním stavu v nemocnici v Čeljabinsku. Osud jeho manželky a tří dětí ve věku tří, čtyř a šesti let byl zprvu nejasný, později se ale ukázalo, že všichni přišli o život, uvádí na svých internetových stránkách Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda.

Budova, která se zčásti zřítila, byla postavena v roce 1973. Místní úřady lidem postiženým při tomto neštěstí slíbily finanční odškodnění jak za ztrátu blízkých nebo zranění, tak za materiální škody. Ve středu Čeljabinská oblast, v níž se Magnitogorsk nachází, držela na památku obětí smutek.

Místní banka, Kredit Ural Bank, se podle magnitogorské radnice rozhodla, že odpustí dlužníkům z řad postižených tragédií "všechny druhy úvěrů, včetně hypotečních, spotřebitelských či půjček na koupi auta", napsala dnes agentura TASS. Největší ruská banka, státní spořitelna Sberbank, ohlásila, že postižené podpoří částkou 20 milionů rublů (asi 6,6 milionu Kč).

Finanční pomoc od oblastních úřadů v celkové výši 13 milionů rublů (asi 4,3 milionu Kč) byla podle agentury Interfax zatím vyplacena 91 lidem. Pozůstalí mají dostat po milionu rublů (asi 330.000 Kč) za mrtvého, těžce či středně těžce zranění po 400.000 rublech, lehce zranění polovic a po 50.000 rublech obdrží i lidé, kteří v domě fakticky žili, i když nebyli přihlášeni k pobytu či nebyli vlastníky bytů.

Separátně úřady podle agentury řeší případy lidí, kteří přišli o střechu nad hlavou. Pomoc v celkové výši 100 milionů rublů se rozhodly poskytnout podle serveru Newsru.com i místní hutě MMK, čímž se milionové odškodnění pro pozůstalé a statisícové pro zraněné fakticky zdvojnásobí.

"V Rusku v případě pohrom platí pravidlo, že čím více je obětí a tím i pozornosti veřejnosti, tím vyšší jsou i kompenzace pro přeživší. Tento systém nenutí k odpovědnosti ani úředníky, ani samé oběti," napsal svého času ekonomický týdeník Děňgi.

V průmyslovém Magnitogorsku, který leží na předělu mezi evropskou a asijskou částí Ruska, žije asi 415.000 obyvatel.