Státní zástupce Jirát dozoruje první část Rathovy kauzy, která se týká údajného přijímání úplatků v souvislosti s manipulováním veřejných zakázek ve Středočeském kraji. Po vynesení později zrušeného rozsudku, který Ratha poslal na 8,5 roku za mříže, lékaře v rozhovoru pro média zkritizoval za obstrukce a chování v jednací síni. Řekl, že Rath podle něj nikdy nenastoupí do vězení, protože pokud bude rozhodnutí o odnětí svobody pravomocné, uteče. Mluvil také o tom, že exposlanec má v zahraničních firmách schované peníze z trestné činnosti. Výši částky odhadl na stovky milionů korun.

Rath kvůli tomu podal na Jiráta žalobu na ochranu osobnosti. Obdobnou při vyvolal také s vrchní státní zástupkyní Lenkou Bradáčovou, u níž však soudy rozhodly, že se za své televizní výroky omlouvat nemusí. Mimo jiné proto, že nevystupovala jako soukromá osoba, ale vyjadřovala se v rámci své funkce, a žaloba tak správně měla směřovat proti státu, respektive státnímu zastupitelství.

Rath poté navrhl rozšířit svou žalobu proti Jirátovi i na stát tak, že chtěl, aby k řízení na straně žalované přistoupilo Jirátovo státní zastupitelství. Obvodní soud pro Prahu 1 návrhu nevyhověl s tím, že Rath se jím snaží obejít institut záměny žalovaného, s nímž by žalovaný musel souhlasit. Bývalý politik pak podal obdobnou žádost ještě jednou, ale neuspěl, protože soud ji vyhodnotil jako věc, o níž již dříve pravomocně rozhodl.

Pražský městský soud nyní správnost tohoto rozhodnutí potvrdil s tou výjimkou, že se obvodní soud ještě bude muset dále zabývat Rathovým návrhem na rozšíření žaloby vůči samotnému Jirátovi - lékař totiž k původní žalobě připojil i požadavek, aby soud státnímu zástupci zakázal další šíření nepravdivých informací a dehonestujících výroků o Rathovi a jeho korupční kauze.

Jirát odmítá, že by Ratha poškodil. Z justiční databáze Infosoud vyplývá, že obvodní soud začne exhejtmanovu žalobu projednávat v listopadu. Soudkyně už dříve uvedla, že Rathovi nic nebrání v tom, aby žalobu na stát podal samostatně.