Policie obvinila jednu ženu a pět mužů ve věku od 34 do 56 let ze Zlínského kraje ze zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby ve formě spolupachatelství. Dva z mužů a společnost ze Starého Města na Uherskohradišťsku navíc kriminalisté viní i z poškození finančních zájmů Evropské unie. Zmíněné firmě také hrozí zrušení.

Obvinění podle policie po vzájemné dohodě v roce 2014 vytvořili účelový obchodní řetězec firem. V něm vystavovali doklady o nákupu a prodeji provozního zařízení dodaného do společnosti ze Starého Města na projekt, který byl financován z operačního programu Životního prostředí Fondu soudružnosti Evropské unie. V takto vytvořeném obchodním řetězci firem se uskutečnilo několik netransparentních přeprodejů, jejichž cílem bylo zastřít skutečný stav a celou dodávku zneprůhlednit, uvedla policie.

Z vyšetřování vyplývá, že pomocí těchto transakcí obvinění vědomě deklarovali nepravdivé údaje o termínu skutečného pořízení věcí a účelově zvýšili cenu jednotlivých technologických celků tak, aby společnost ze Starého Města mohla z dotace vyčerpat maximální možnou částku. Současně byla v obchodním řetězci zkrácena daň z přidané hodnoty. "Skupina šesti osob připravila stát předběžně o šedesát milionů korun," uvedla mluvčí.

Kriminalisté zajistili při vyšetřování na účtech obviněných deset milionů korun a deset nemovitostí. Finanční správa pak při daňovém řízení zajistila na bankovních účtech a v hotovosti přes čtyři miliony korun. Zároveň podle Javoříkové uplatnila zástavní práva na nemovité a movité věci v objemu způsobené škody. Zlínská Kobra na odhalování případu pracovala déle než rok.