"Jde o dva firemní manažery, kteří pravděpodobně použili produkt v drůbežárnách," řekla o zatčených mluvčí nizozemské prokuratury Marieke van der Molenová. Nizozemská média uvedla, že zadržení jsou ze společnosti Chickfriend.

Skandál kolem insekticidu je již předmětem trestního řízení v Belgii i v Nizozemsku. Úřady těchto zemí se v posledních dnech vzájemně obviňovaly, že dopustily, aby se jedovatá látka dostala bez kontroly do potravin.

Kvůli insekticidu byly z obchodů v Německu, Belgii a Nizozemsku staženy miliony vajec. Britské úřady dnes informovaly, že na 700.000 infikovaných vajec se dostalo i do britských obchodů. Německý výrobce fipronilu BASF dnes oznámil, že z "ekonomických důvodů" tento produkt již nebude prodávat v Evropské unii.

"Dánská společnost Danaeg Products obdržela celkem 20 tun natvrdo uvařených vajec z Belgie. Prodaly se především do kaváren a cateringovým firmám, k maloobchodníkům se pravděpodobně nedostaly," uvedly dánské úřady. Veřejnost však vyzvaly ke klidu, vejce prý nebyla nebezpečná pro konzumaci.

Tunu kontaminovaného žloutku dnes rumunské úřady zabavily v jednom ze skladů v Temešváru na západě země. "Produkt byl stažen ze skladu, který ho obdržel z Německa. Na trh se nedostal žádný z kontaminovaných výrobků, tisíc kilogramů vaječných žloutků úřad spálí," uvádí se v prohlášení.

Fipronil je látka, která bývá součástí přípravků proti blechám, vším a klíšťatům. Nesmí se však podávat zvířatům, jejichž maso konzumují lidé. Světová zdravotnická organizace (WHO) považuje preparát za mírně toxický; jeho vysoké dávky vedou k pocitu nevolnosti a závratí.

Německý ministr zemědělství Christian Schmidt v úterý označil skandál s kontaminací vajec za kriminální. Podle něj selhal evropský systém včasného varování.