Vrchní soud dnes rozsudek krajského sodu částečně zrušil ve výrocích o trestu. "Všem čtyřem obžalovaným jsme plošně snížili trest odnětí svobody o jeden rok," řekl ČTK mluvčí vrchního soudu Vladimír Lichnovský. Tresty se tak nyní pohybují od čtyř do šesti let. Vrchní soud dnes trestnou činnost čtyřčlenné skupiny posoudil podle mírnější právní kvalifikace. "Druhou věcí, kterou (krajský soud) také nezohlednil, je délka trvání trestního řízení, která přesahuje šest let," podotkl Lichnovský, podle kterého od spáchání trestné činnosti navíc uplynulo více než deset let.

Spolu s dvojicí potrestal brněnský krajský soud Petrynovu manželku Olgu pěti lety vězení, protože mu při vyhledávání dívek na Ukrajině podle policie pomáhala. Součástí trestu pro Petrynovy je po odpykání trestu vyhoštění z ČR. Čtvrtou odsouzenou je Jitka Michalčíková, která klub ve Vrbovci provozovala. U krajského soudu dostala 5,5 roku vězení.

Gang se zaměřil na dívky především v Ivano-frankovské oblasti na Ukrajině. Pokud je zlákal k odjezdu z vlasti, zajistil jim potřebná víza pro pobyt v České republice. Po příjezdu ale pachatelé převezli dívky do Vrbovce. Tam jim vyčíslili údajný dluh 500 až 1300 eur (zhruba 13.500 až 35.100 korun) s tím, že jde o náklady vzniklé zajištěním víz a převozem do ČR. Peníze si měly dívky odpracovat poskytováním sexu v nočním klubu. Spis uvádí, že pachatelé dívkám sdělili, že je pustí domů na Ukrajinu až po uhrazení dluhu. "Na ženy křičeli, využili jejich neznalosti českého jazyka, místních poměrů k jejich izolaci v nočním klubu, hrozili jim, že v případě útěku na Ukrajinu se s nimi Vasil Petryna krutě vypořádá," píše se v obžalobě. Jedné z dívek se podařilo z klubu utéct a vrátit se do vlasti. Petryna ji tam ale vypátral a přivezl zpět do Vrbovce.

Odsouzení vinu popírají. Podle nich je obžaloba smyšlená, tvrdí, že dívky k prostituci rozhodně nenutili. Usvědčily je ale četné svědecké výpovědi. Odsouzeni byli za obchodování s lidmi.

Na Znojemsku ležícím u hranic s Rakouskem a také na Mikulovsku jsou četné noční podniky, v nichž poskytují sexuální služby dívky zejména z východní Evropy.