Vláda v srpnu schválila věcný záměr zákona, v současnosti pracují Bělobrádkovi legislativci na paragrafovém znění. Dnes o něm diskutovali s poslanci u kulatého stolu ve Sněmovně. Kritika zazněla zejména ohledně plánů na zařazení obou agentur pod nové ministerstvo.

Větším "přitažením" obou agentur ke státu, zejména Grantové agentury ČR, která každoročně rozděluje více než tři miliardy korun na základní výzkum, se podle poslance Františka Váchy (nezáv. za TOP 09) může omezit její nezávislost. "Nemám nic proti tomu, kdyby byla částečně pod ministerstvem, ale rozhodovací pravomoc musí být nezávislá, protože GA ČR podporuje svobodný nezávislý výzkum," řekl.

GA ČR i Technologická agentura by měly přejít pod nové ministerstvo hned po jeho vzniku. Úřad by měl zastřešit i některé kompetence ministerstva školství a vládní rady pro výzkum. Pro obě agentury se například navrhuje, aby fungovaly jako správní úřady a jejich zaměstnanci podléhali služebnímu zákonu. V dalších letech by pod ministerstvo spadaly vysoké školy a později možná i Akademie věd ČR. Přítomní, většinou opoziční poslanci se shodli, že pokud by mělo ministerstvo fungovat, zastřešit by mělo celý systém výzkumu. Nové postavení by měly mít i veřejné výzkumné instituce, zatím se ale řeší, v jakém rozsahu.

Vzniknout by měla nová Vědecká rada ČR, která má podle návrhu být nezávislým a reprezentativním orgánem, nikoliv poradním orgánem vlády jako současná Rada pro výzkum, vývoj a inovace. Vydávat by měla stanoviska a doporučení. Prorektor Masarykovy univerzity Petr Dvořák namítl, že problémem většiny nezávislých rad je, do jaké míry se mají jejich stanoviska brát vážně. "Je potřeba radě dát pravomoci, aby to nebyla trafika pro vysloužilé vědce," poznamenal k tomu poslanec Vácha.

Do meziresortního řízení by se norma mohla dostat v únoru příštího roku, na vládu do konce března. Cílem zákona je sjednotit celý systém a změnit 14 let starý zákon, který neodpovídá ani současným výdajům na výzkum. Právě využití peněz je podle právníka a autora zákona Miroslava Šimůnka třeba lépe koordinovat.

"To je základní smysl. K tomu je potřeba nová struktura státní správy pro oblast výzkumu a vývoje, která bude zastřešena novým ministerstvem," řekl ČTK. To by také převzalo úkoly vládní vědecké rady, správní agendu výzkumu či by povolovalo výzkum na lidských embryonálních buňkách. Evidovat by mělo i seznam drahých přístrojových zařízení, jimiž disponují veřejné výzkumné instituce, zejména pro informaci průmyslu.