Jihomexický stát Veracruz se během šestiletého Duarteho vedení ocitl na pokraji bankrotu. Desítky milionů dolarů určené na sociální programy šly podle prokuratury na konta firem, které existovaly jen na papíře. Duarte si za zpronevěřené peníze nakoupil například i nemovitosti na Floridě. Stát Veracruz proslul též vysokou kriminalitou, včetně vražd novinářů, kteří na nepravosti upozorňovali.

Javier Duarte z funkce guvernéra odstoupil v polovině října, jen pár dní před koncem svého volebního období. Pak zmizel, protože byl na něj vydán zatykač. Duarte byl členem vládní Institucionální revoluční strany (PRI), která ho ale v září ze svých řad vyloučila.

Obvinění z korupce čelí i další dva končící guvernéři za vládní stranu, ale například i bývalý guvernér státu Sonora z opoziční Strany národní akce (PAN) Guillermo Padres, který se tento týden sám vzdal úřadům, aby se ze zločinů zpronevěry a organizovaného zločinu mohl zodpovídat před soudem.

Korupce je dlouhodobým problémem Mexika a boj s ní sliboval v předvolební kampani současný prezident Enrique Peňa Nieto. Během čtyř let v úřadu sice prosadil zákony, které by měly v boji proti korupci pomoci, konkrétní výsledky ale zatím nejsou patrné. Podle prezidenta je korupce sociální problém, za který jsou zodpovědní všichni Mexičané. "Není nikdo, kdo je bez viny, aby mohl hodit kamenem," prohlásil před měsícem Peňa Nieto.

Útěk veracruzského guvernéra je ale pro samotného prezidenta velkou ostudou. "Guvernéři státu Quintana Roo Beto Borge, státu Veracruz Javier Duarte a Chihuahuy César Duarte představují novou lepší generaci naší strany," prohlásil Nieto před volbami v roce 2012. Všichni tři tito už bývalí guvernéři čelí obvinění kvůli korupci a zpronevěře.