"Bankovky nemají žádné ochranné prvky, použitý papír je běžný kancelářský. Ořezávali je ořezávačkou, ale každou bankovku jinak, jak jim to vyšlo, tak je uřízli, rozměry jsou atypické. Barva se jim také moc nepovedla," uvedl Konvalina.

Padělatelé vyrobili bankovky v hodnotách 200, 500, 1000 a 2000 korun. Majitelé mobilních telefonů při prodeji falešné bankovky ihned poznali, padělatelé ale stačili utéct nebo ujet autem. V jednom případě prodávající padělky odhalil ještě před předáním telefonu.

Podle vedoucího odboru hospodářské kriminality Petra Syrovce padělatelé vyráběli falešné bankovky, aby měli na základní životní potřeby. Padělky se snažili uplatnit v Chrudimi a Pardubicích. Muži neměli stálé bydliště, žena byla přítelkyní jednoho z nich.

Oba muži skončili ve vazbě, jeden z nich již dříve za jinou trestnou činnost. V minulosti už byli trestáni. Obviněným hrozí tři až osm let vězení.

Letos v srpnu pardubická policie obvinila z padělání peněz dva osmnáctileté mladíky. Nepříliš zdařilých 35 bankovek v hodnotách 100, 500 a 1000 korun se snažili udat v pozdních hodinách v barech a večerkách výhradně v Pardubicích.