Skupina byla odhalena loni v prosinci. Tehdy kriminalisté hovořili o výrobě osmi kilogramů pervitinu v loňském roce, který mohli dealeři prodat až za 12 milionů korun. Obvinění bylo později rozšířeno na výrobu drogy až od roku 2011. Za 45 kilogramů mohli obvinění utržit více než 37 milionů Kč. Podle znalců byl pervitin vysoce kvalitní. Javorková uvedla, že případ je dosud nejrozsáhlejším, který policie ve Zlínském kraji řešila.

Skupinu údajně řídil třicetiletý muž z obce na Uherskohradišťsku. "Muž si varnu opatřil podle všeho v roce 2011. Nejprve vařil a distribuoval pervitin sám a postupně k sobě přibíral další lidi, až za nějaký čas vznikla skupina deseti osob, včetně jeho přítelkyně, kterou třicetiletý muž vedl," uvedla Javorková. Na výrobu samotné drogy byli určeni dva muži, kteří pervitin vyráběli v rodinném domku v malé obci na Uherskohradišťsku, jenž byl využíván pouze pro tento účel.

"Pánové drogu vařili v závislosti na dodávkách léků a dalších chemikálií prakticky nepřetržitě. Další členové skupiny se starali o pěstování konopí setého v jiném rodinném domku taktéž na Uherskohradišťsku. Ostatní zajišťovali distribuci narkotik - jak pervitinu, tak marihuany toxikomanům nejenom ve Zlínském kraji, ale i v kraji Jihomoravském, a také v Praze, například i na Václavském náměstí," uvedla mluvčí.

Šéf gangu měl podle ní nastavena vnitřní pravidla, která museli dealeři dodržovat. Drogu nesměli prodávat mladistvým, měli zakázáno pervitin ředit a nemohli prodávat pervitin jiného výrobce. Léky potřebné k výrobě pervitinu vozili z Polska, další chemické látky nakupovali v Uherském Hradišti a Brně. Dovozu léčiv se hlavní organizátor účastnil společně s dalšími členy gangu. Jezdili vždy dvěma vozidly. Osádka prvníhoměla za úkol monitorování policejních hlídek, v druhém voze byly naloženy léky.

"Někteří ze skupiny obviněných jsou uživateli pervitinu, šéf gangu však drogu neužíval. S výrobou začal proto, aby si vydělal peníze a mohl splatit své několikamilionové dluhy," uvedla Javorková. Obviněno je deset mužů a jedna žena ve věku od 25 do 39 let. Kromě muže z okresu Hodonín jsou všichni z Uherskohradišťska. Při domovních prohlídkách byla loni zajištěna varna pervitinu, kilogram drogy a další potřeby pro její výrobu.