Ke krveprolití došlo v kampusu městské vyšší školy v malém oregonském městě Roseburg asi 300 kilometrů jižně od Portlandu. Škola má 3300 studentů denního studia a 16.000 dálkových posluchačů. Policie dorazila po tísňovém volání krátce po půl jedenácté dopoledne místního času (po 19:30 SELČ). Kampus byl okamžitě uzavřen a lidé byli varováni, aby se k areálu školních budov nepřibližovali. Studenti byli autobusy převezeni do bezpečí.

Na místo dorazili vedle desítek oregonských policistů rovněž agenti Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI). "Střelec byl zlikvidován poblíž jedné z učeben," řekl na tiskové konferenci šerif okresu Douglas John Hanlin. Podle něho již ve škole nehrozí žádné nebezpečí.

Guvernérka Brownová sdělila, že střelcem byl dvacetiletý muž, žádné další podrobnosti však neuvedla. Není ani jasné, zda je střelec započítán do 13 mrtvých, o nichž mluvila ministryně Ellen Rosenblumová.

Policista Chris Boice sdělil místní televizi KGW-TV, že zraněno bylo 15 až 20 lidí, mezi nimiž byla žena střelená do hrudníku.

Do okolních nemocnic byla převezena k ošetření více než desítka zraněných, z nichž několik je v kritickém stavu.

Podle policejního zdroje televize CNN mladík rozpoutal střelbu v jedné z učeben a poté přešel do další. Některá média informují o tom, že střílel dokonce ve dvou budovách kampusu. Údajný střelec prý o svých plánech hovořil na internetu. Zdroj blízký vyšetřování této televizi řekl, že policisté nyní kontaktují lidi, kteří se o jeho plánu na síti dozvěděli, aby objasnili možné motivy střelby.

Podle bývalého ředitele roseburgské školy Joe Olsona se o bezpečnost ústavu stará jediný člen ostrahy, který je neozbrojen. Personál školy prý během posledních dvou let absolvoval tři cvičení pod vedením místní policie. "Na něco takového ale nikdy nemůžete být připraveni," řekl Olson AP.

O situaci byl podle Bílého domu informován prezident Barack Obama, který hodlá vývoj případu podrobně sledovat.