Na lavici obžalovaných původně usedlo kromě Bartese 21 lidí. Případy dvou z nich se nyní ale projednávají samostatně. Z 20 zbývajících byl dnes jeden obžalovaný obžaloby zproštěn, pět dostalo podmínku a zbytek nepodmíněné tresty v rozmezí od pěti do devíti let. Ten nejvyšší si vyslechl organizátor podvodů Bartes, který kdysi vlastnil například autobazar v Teplicích. Před lety například tvrdil, že kriminalistovi a bratrovi exministra dopravy Adamovi Řebíčkovi platil miliony za ochranu před zákonem.

Podle dnešního rozsudku se Bartes a další odsouzení pokusili od státu vylákat stamiliony korun prostřednictvím vratek DPH. Údajně se inspirovali na Slovensku a v Maďarsku, odkud model podvodů s daněmi okopírovali.

"Nechali si vytisknout milion platových karet, které měly zaručovat neomezený přístup k internetu. Ty pak prodávali do zahraničí, aby si mohli zpětně nárokovat DPH. K tomuto účelu vytvořili několik společností, které mezi sebou fiktivní obchody s kartami prováděli," popsal mechanismus podvodů mluvčí Krajského soudu v Ostravě Dalibor Zecha.

Podle něj si v menším mechanismus nejprve vyzkoušeli. Finanční úřady jim vyplatili přibližně 14 milionů korun. Když jim to prošlo, pokusili se vylákat podstatně více. Pokud by stát opravdu DPH vyplatil, přišel by o půl miliardy korun.