Případ začal již v roce 2009, kdy J&T ovládla firmu International Power Opatovice (IPO), tedy elektrárnu Opatovice. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) spojení povolil a zamítl rozklad firmy Severní energetická (dříve Litvínovská uhelná), která tehdy ještě byla součástí Czech Coal. Ta tvrdila, že záležitost má kvůli jejímu rozsahu posuzovat Evropská komise. Krajský soud v Brně původně uznal žalobu Severní energetické a věc antimonopolnímu úřadu vrátil. ÚOHS však uspěl s kasační stížností u NSS, který zrušil rozsudek krajského soudu.

"Pro Úřad pro ochranu hospodářské soutěže se jedná o významné rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, zejména pak z hlediska právní jistoty pro účastníky řízení v oblasti spojování soutěžitelů a s ohledem na předvídatelnost postupu ÚOHS," uvedl mluvčí úřadu Martin Švanda.

Podle specialistky na soutěžní právo ze společnosti Schoenherr Jitky Linhartové se situace vrací do stavu, který platil v minulosti. Rozklad proti rozhodnutí ÚOHS mohou nyní podávat pouze účastníci řízení, a ne třetí osoby, kterými byli většinou konkurenti, kteří si fúzi nepřáli.

V případu, kterého se rozhodnutí NSS týkalo, J&T záhy po ovládnutí elektrárny Opatovice prodala skupině ČEZ podíl v Pražské teplárenské za 13 miliard korun. Ještě v roce 2009 evropský antimonopolní úřad provedl v ČEZ a J&T razii kvůli podezření ze zneužívání dominantního postavení na trhu.

Zásahu přitom předcházela stížnost, kterou na parcelování trhu za strany obou společností v rámci koupě IPO podal právě neúspěšný zájemce a rival Czech Coal. Energetický průmyslový holding a jeho dceřiná firma (nástupci J&T Investment Advisors) posléze dostali v roce 2012 pokutu 60 milionů korun za bránění vyšetřování. Spory mezi dvěma energetickými giganty pokračovaly i v roce 2012, kdy Czech Coal odmítal dále dodávat hnědé uhlí pro Elektrárnu Opatovice.