Elektronické zařízení, které dokáže měnit záznamy tachografu, našli policisté v kamionu řízeném pětačtyřicetiletým řidičem. Zastavili ho v obci Babylon nedaleko hranic s Německem. "Bylo nalezeno zařízení, které umožňuje měnit údaje zaznamenávané na záznamové zařízení. Následně bylo zjištěno, že údaje byly měněny," řekla Brožová. Podle ní zařízení umožňovalo za jízdy dálkovým ovladačem nastavit tachograf tak, že vykazoval přestávku nebo jiný režim. Umožnilo to pak udržet ve skutečnosti vůz v provozu delší dobu, než dovolují normy.

Policisté sepsali protokol a věc oznámili krajskému úřadu, který se bude případem zabývat. Přepravci hrozí až ztráta licence.

Tachograf zaznamenává rychlost vozidla v závislosti na čase. Záznamy z něj slouží ke kontrole doby řízení posádky, dodržování povinných přestávek či ke zjištění rychlosti v případě nehody. Povinně ho mají všechna vozidla nad 3,5 tuny. Dřívější mechanické a elektrické tachografy zaznamenávající na papírové kotoučky už téměř zcela nahradily digitální tachografy, které údaje zapisují do paměti přístroje a na čipovou kartu řidiče.

Minulý týden policisté v Plzeňském kraji při dopravní akci zkontrolovali téměř 350 vozidel a zjistili 123 dopravních přestupků. Uložili řidičům pokuty za více než 43.000 korun, uvedla krajská policejní mluvčí Ivana Jelínková. Policisté se při kontrole zaměřili zejména na dodržování mezinárodních pravidel při přepravě nebezpečných věcí a na dodržování povinností při přepravě osob. Nejčastějším zjištěným prohřeškem byl v 55 případech nevyhovující technický stav vozidla. Dvanáct řidičů nedodrželo dobu řízení, odpočinku a bezpečnostní přestávku, tři motoristé nesprávně použili tachograf. Tři řidiči řídili bez dálniční známky.