"Muž byl obviněn ze zločinu násilí proti úřední osobě spáchaného se zbraní, v tomto případě s vozidlem, a přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí," uvedla mluvčí. V případě prokázání viny mu hrozí trest odnětí svobody až na šest let.

Případem se zabývala Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). "V danou chvíli nebylo zjištěno podezření ze spáchání trestného činu policistů. Proto není dána působnost generální inspekce a další šetření ve věci provádí příslušný útvar vnitřní kontroly Policie ČR," sdělila ČTK mluvčí GIBS Radka Sandorová.

Policisté při prověřování případu zjistili, že obviněný muž je opakovaně soudně trestaný recidivista. Od letošního dubna má soudně uložen zákaz řízení všech vozidel na čtyři roky. Auto, se kterým ujížděl, bylo ukradeno v Moravskoslezském kraji a byly na něm připevněny odcizené registrační značky.

Případ začal v úterý kolem 02:15, kdy policisté chtěli v Třebíči zkontrolovat podezřelé vozidlo Škoda Octavia. Řidič ale na výzvy k zastavení nereagoval a hlídce ujížděl z centra po silnici I/23 směrem na Telč.

Na okraji obce Štěměchy řidič náhle odbočil na polní cestu k lesu. "Tam zastavil a když ho policisté pod hrozbou namířené zbraně vyzvali k opuštění vozidla, prudce nacouval do služebního vozidla, které poškodil. Najížděl při tom na policistu, kterému se podařilo uskočit a nebyl tak zraněn," uvedla mluvčí. Pak se muž znovu rozjel. Policisté použili k jeho zastavení služební zbraň. Prchající řidič s autem zhruba po kilometru zastavil a z místa se mu podařilo uprchnout.

Do mimořádné pátrací akce se zapojilo sedm desítek policistů, policejní psovodi a vrtulník s termovizí. Kolem 09:30 se prchajícího podařilo nalézt v lese u obce Chlístov. Zraněného muže pak záchranáři za asistence policie převezli do třebíčské nemocnice.