Pennington zdůraznil, že počet osob na seznamu nezvěstných neznamená, že jde o 108 obětí. Šéf záchranářů však také poznamenal, že sesuv se odehrál v sobotu ráno místního času, kdy je mnoho lidí s velkou pravděpodobností doma.

Počet zjištěných obětí sobotního sesuvu dosáhl osmi poté, co záchranáři v neděli v bahně a sutinách našli dalších pět mrtvých. Několik dalších lidí utrpělo těžká zranění.

Sesuv, který se odehrál asi 90 kilometrů severně od Seattlu na ploše zhruba 2,6 kilometru čtverečních, vyvolaly zřejmě nedávné silné deště. V zasažené oblasti, na jejímž místě stála bývalá rybářská vesnice, poničil sesuv přes 30 domů.

V neděli se muselo pátrání za soumraku přerušit, protože vrstva bahna silná zhruba pět metrů je velmi zrádná. Někteří záchranáři se v něm propadali až po prsa a museli být sami zachraňováni.

Místní šerif předtím sdělil, že dva lidi zabil sesuv na místě a jeden ze zachráněných později zemřel v nemocnici. Kritický zůstává stav čtyř lidí, včetně šestiměsíčního chlapce a jednaosmdesátiletého muže, kteří leží v nemocnici v Seattlu.

Sesuv zablokoval místní dálnici i řeku, takže způsobil rovněž záplavy. Úřady vyzvaly lidi žijící v okolí, aby se přesunuli do vyšších poloh. Evakuovat se museli například obyvatelé obce North Fork, protože místní řeka Stillaguamish hrozila vylitím v důsledku nahromaděných sutin.

Úřady sesuv popsaly jako "velkou zeď bahna a suti", která mimo jiné zablokovala státní silnici 530 poblíž města Oso. V některých místech údajně vrstva bahna dosahovala 18 metrů.