V žádné ze sledovaných zemí obchody neklesly. Největší meziroční růst zaznamenaly litevský trh (o 32,8 procenta), turecký trh (o 24 procent) a portugalský trh (o 22,7 procenta). Výrazně rostly i největší evropské trhy, německý o 9,5 procenta, britský o 9,9 procenta, španělský o 14,5 procenta a italský o 8,6 procenta. Uvedené procentuální změny přitom zohledňují kurzový vývoj v jednotlivých státech.

Prostřednictvím spotřebitelských úvěrů v Evropě financována osobní vozidla za 56,3 miliardy eur, což je meziroční růst o 9,6 procenta. Nejsilnější meziroční navýšení ve financování osobních automobilů pro domácnosti nahlásily Portugalsko (26 procent), Turecko (19 procent) a ČR (16,4 procenta).

Celkově členské firmy ČLFA, která vyjma bank sdružuje nejvýznamnější tuzemské hráče v oblasti spotřebitelského financování, poskytly v prvním pololetí tohoto roku domácnostem 16,2 miliardy korun, tedy o 4,1 procenta více peněz než ve stejném období loňského roku.

"Kategorie osobních automobilů, nových i ojetých, je letos hlavním tahounem nárůstu objemů obchodů v rámci financování domácností. Lidem se daří, rostou jim mzdy, v době rekordně nízké nezaměstnanosti se nebojí o práci, a tak jsou odvážnější i při plánování svých rodinných výdajů," uvedl generální tajemník ČLFA Jaroslav Krutilek.