Pracovníci centra zkoumali nehody v období od 24. do 26. prosince a mezi 31. prosincem a 1. lednem, a to v letech 2009 až 2017. Celkem se v této době stalo 5435 dopravních nehod, které si vyžádaly 44 usmrcených, 137 těžce zraněných a 1409 lehce zraněných osob. Z toho o loňských svátcích policisté evidovali 719 nehod, pět lidí přišlo o život, 11 bylo těžce zraněno a dalších 160 lehce.

Oproti průměrným hodnotám z let 2009 až 2016 se v uplynulém roce počet dopravních nehod zvýšil o 22 procent, počet usmrcených byl o tři procenta vyšší, pokud jde o těžce zraněné nastal třicetiprocentní pokles, u lehce zraněných pak dvouprocentní nárůst, uvedla Denisa Frybertová z Centra dopravního výzkumu.

Nejvíce nehod se ve sledovaných svátečních dnech stalo v posledních devíti letech na Silvestra, nejvíce obětí na životech si vyžádal Nový rok, nejvíce těžce i lehce zraněných pak druhý svátek vánoční, tedy 26. prosinec.

Letos 1. ledna zemřeli na silnicích čtyři lidé. "Tato tragická bilance jako by předznamenala vývoj v tomto roce, kdy došlo v uplynulých 11 měsících k dvanáctiprocentnímu nárůstu počtu usmrcených osob," uvedl ředitel Centra dopravního výzkumu Jindřich Frič. O téměř 40 procent se tento rok zvýšil počet usmrcených motocyklistů, významně narostly i oběti mezi dětmi a chodci. V důsledku nepřiměřené rychlosti přišlo o život o 40 lidí víc než za stejné období loni, to je o víc než čtvrtinu.

I bilance za prosinec je zatím nepříznivá. Od 1. do 16. prosince zemřelo v důsledku nehod podle předběžných statistik 26 lidí, 73 osob bylo těžce zraněno a 956 lehce. V pěti dnech zaznamenala policie tři oběti na životech. Historicky nejméně lidí, konkrétně čtyřicet, zahynulo na silnicích v prosinci 2010, v loňském roce si prosincové nehody vyžádaly 45 obětí na životech.

Odborníci analyzující dopravní nehody připomněli, že na závažnost zranění vzniklého při dopravní nehodě, ale i vznik kolize může mít vliv také nesprávně upevněný nebo neupevněný náklad. Crashtesty ukázaly, že při nárazu v rychlosti 40 kilometrů za hodinu může nezajištěný náklad ve vozidle vyvinout sílu odpovídající až čtyřicetinásobku své hmotnosti. Lidé by na to měli myslet právě nyní, kdy o svátcích jezdí s dárky navštěvovat příbuzné nebo vyrážejí na hory.