Společnost Moravia Industry loni na podzim koupila výrobní zázemí jesenického podniku Hard, který se specializoval na produkci montovaných hal. Moravia Industry ale výrobu v Jeseníku nakonec neobnovila. Insolvenční návrh na Moravia Industry pak letos v únoru k ostravskému krajskému soudu podal kvůli nezaplacené mzdě a odstupnému bývalý zaměstnanec jesenického závodu Hard. Následně se přidali další pracovníci a věřitelé. Hlavním věřitelem je společnost Vítkovice, která na jaře přihlásila pohledávky v celkové hodnotě 4,6 milionu korun.

Ředitel Moravia Industry Michal Lieb tvrdí, že Moravia Industry je zahraniční společností a sídlí ve Velké Británii, takže ostravský krajský soud o insolvenčním návrhu nemá pravomoc rozhodovat. Návrh podle něj může projednat pouze britský soud. S argumentací vedení Moravia Industry ale z pozice předběžného insolvenčního správce nesouhlasí advokátní kancelář Zrůstek a partneři a ani společnost Vítkovice. Právník Jiří Zrůstek upozornil, že Moravia Industry využívá služeb virtuálního sídla a na uváděné adrese svého sídla v Londýně figuruje formálně.

Právní zástupce Vítkovic Marek Gocman pak s odkazem na evropské nařízení upozornil, že o insolvenčním návrhu může rozhodnout Krajský soud v Ostravě. Moravia Industry totiž pode Gocmana provozovala činnost v tuzemsku, kde koupila část jesenického závodu Hard. "Insolvenční dlužník v listopadu loňského roku sám požádal o zápis své organizační složky u Krajského soudu v Ostravě," podotkl.

Moravia Industry loni 3. listopadu koupila ve výběrovém řízení středisko Hard Jeseník, část závodu Vítkovice Power Engineering (VPE). Od insolvenčního správce VPE převzala stroje, know-how, zakázky, menší část nemovitostí a 130 zaměstnanců. Moravia Industry oznámila, že v produkci montovaných hal hodlá pokračovat. Výroba však obnovena nebyla.

Mezi věřiteli je i firma Vítkovice, která Moravia Industry haly v Jeseníku pronajala, a tvrdí, že nedostala zaplaceno. Moravia Industry považuje insolvenční návrh za účelový a šikanózní. Zároveň zpochybnila přihlášené pohledávky Vítkovic. Moravia Industry byla založena loni na podzim, kdy byl jako její majitel uváděn podnikatel Stanislav Lepka.

Zástupci vítkovického holdingu se nedávno dohodli s rakouskou firmou Assmont o pronájmu areálu Hard v Jeseníku. Společnost Assmont tam chce začít vyrábět montované haly a mohla by zaměstnat část pracovníků bývalého Hardu.