"Sejeme semínka další krize. Dlouhodobě abnormálně nízké úrokové sazby v mnoha případech tlačí firmy, lidi i státy k neracionálnímu rozhodování ohledně investic a zadlužení. Mnoho subjektů se chová, jako kdyby tu dobré časy a levné peníze měly být věčně. To však není možné. Například 83 procent firem, které letos uvedly akcie na burze v USA, je ztrátových. To je nejvíce od roku 2000," řekl ekonom společnosti Colosseum Štěpán Pírko.

Světová ekonomika má za sebou bezprecedentně dlouhé desetileté období růstu. Ten ale doprovází rekordní růst zadluženosti, která loni dosáhla 169 bilionů dolarů, což je 236 procent celosvětového HDP. V ČR je podle údajů Banky pro mezinárodní platby tento poměr 132 procent. Nejvíce roste zadlužování domácností, a to průměrným tempem 13,4 procenta ročně. Fyzické osoby si půjčují hlavně na bydlení, dodal Pírko.

Vysoká poptávka vede podle ekonoma BH Securities Štěpána Křečka k růstu cen komodit, což zvyšuje inflaci. To po letech velmi nízkých úroků vede k růstu úrokových sazeb v USA, Mexiku, Velké Británii, Indii, Kanadě, Norsku nebo Rusku. "Inflace spolu s růstem úroků bude znamenat neschopnost splácet dluhy. To v konečném důsledku může vést ke kolapsu systému s nedozírnými následky, nebo k velmi drahé záchraně předlužených ekonomik za peníze daňových poplatníků," dodal.

Podle hlavního ekonoma Golden Gate CZ Pavla Ryby je ekonomika na vrcholu růstového cyklu, ale zatěžuje ji obrovské zadlužení a ohromná expanze hypotečních úvěrů. "Ke krizi nedochází, když jsou trhy dole a lidé si jsou vědomi rizik a nebezpečí. Budoucí krize startuje právě v období, kdy se ekonomika přehřívá," podotkl Ryba.

Spolu se špatnými investicemi firem a vysokým zadlužením domácností tato situace může podle ekonomů vyústit v hlubokou ekonomickou krizi. Zatímco sever kontinentu se bude potýkat s přehřátím a následnou recesí, jižní státy s nezodpovědnou hospodářskou politikou a vysokým dluhem, jako je například Itálie, se přiblíží bankrotu.

Aby investoři přestáli nadcházející situaci co možná nejlépe, doporučují ekonomové vyhýbat se rizikovým podnikovým dluhopisům s vysokým výnosem a neustále držet rychle použitelné finance.

Vyšehradské fórum, kterého se letos zúčastnilo přes 2000 osob, pořádá lídr na trhu se spořením do investičního zlata a stříbra, společnost Golden Gate CZ.