Skupina PPF podnikatele Petra Kellnera v pondělí ráno oznámila, že spustila proces ke sjednocení Air Bank, českého a slovenského Home Creditu s Monetou Money Bank. Vznikne tak dvojka ve spotřebitelských půjčkách a trojka ve velikosti bankovní sítě pod značnou Air Bank. Hodnota zamýšlené transakce je 19,75 miliardy korun.

"Velké akvizice jsou spojené s velkým rizikem. V tomto případě rizikem, že se nenaplní ambiciózní zisková očekávání a nákladové efektivity, manažersky se nezvládne integrace tří velkých korporací. Ve světě je běžné, že po oznámení akvizice akcie kupující firmy oslabují," řekl ČTK analytik Patria Finance Ondřej Martínek.

Investory podle analytika Cyrrusu Tomáše Pfeilera nejvíce vyděsila zpráva o snížení dividendy za rok 2019. Mnoho akcionářů nakupovalo titul právě kvůli vysoké dividendě a jsou vůči jakýmkoliv náznakům jejího možného snižování velmi senzitivní. Částečně se mění i celkový investiční příběh, když umírněnější varianta je nahrazena dynamičtější verzí, ale s vyšší rizikovostí jejího naplnění, dodal analytik Fio Banky David Brzek.

Do budoucna jsou analytici ohledně kurzu akcie Monety optimističtí. "U Monety vidíme stále největší prostor pro růst z bank na pražské burze. Domnívám se, že vstup Monety do elitního klubu čtyř největších českých bank posílí ziskovost banky a vyplatí se i stávajícím akcionářům," uvedl Martínek. Podle Pfeilera bude záležet na dalších informacích ohledně transakce. Jelikož je vyjednávací pozice ostatních akcionářů poměrně silná, nelze vyloučit určité úpravy, podotkl.

Pro další vývoj akcií je podstatné, že byla potvrzena dividenda ze zisku za letošní rok 5,5 Kč, míní Brzek. To podle něj bude mírnit krátkodobý prodejní tlak a v případě dílčích poklesů to může být argument pro akumulaci pozic.

Martínek připomněl, že spojení musí odhlasovat valná hromada Monety minimálně dvoutřetinovou většinou přítomných akcionářů. Pokud se tedy podaří někomu z akcionářů přemluvit alespoň třetinu zbývajících, k transakci nedojde. Přestože je akcionářská struktura banky poměrně roztříštěná, udržují v ní významné podíly globální finanční instituce (JP Morgan, BlackRock, Vanguard). "Nelze vyloučit, že tito velcí hráči budou koordinovat společný postup. Pokud neshledají nabídku zajímavou, mohou transakci blokovat," poznamenal Pfeiler.

Při vypořádání transakce získá Moneta 100procentní podíly v Air Bank a v českém a slovenském Home Creditu. Skupina Home Credit v rámci vypořádání transakce získá 165,6 milionu nově vydaných akcií Monety v hodnotě 13 miliard korun. Zároveň Moneta zaplatí skupině Home Credit ještě 6,75 miliardy korun v hotovosti.