Z celkového množství ojetých aut nabízeli soukromí prodejci 203.175 vozů, autobazary pak měly v nabídce 484.102 automobilů. Nejvíce ojetých vozů si mohli zájemci zakoupit v Praze (172.450), nejnižší nabídka byla tradičně v Karlovarském kraji (17.942).

Průměrná cena nejčastěji inzerovaných ojetých vozů za první tři čtvrtletí letošního roku činila 130 000 Kč, což je o 1000 korun více než za stejné období loni. "Vývoj cen ojetých vozů v České republice je pro spotřebitele příznivý. Zatímco se ekonomice daří a lidé mají více peněz, ceny ojetých aut prakticky nerostou. To má také dopad na dovozy ojetých aut ze zahraničí, které v září byly nejnižší za poslední tři roky. Dovézt si auto z Německa nebo Francie se ve spojení se všemi souvisejícími riziky už nevyplatí," uvedla generální ředitelka sítě autocenter AAA Auto Karolína Topolová.

Pořadí jednotlivých modelů v pomyslném žebříčku deseti nejprodávanějších ojetin zůstalo na prvních čtyřech místech nezměněno. Na prvním a druhém místě se udržela tuzemská Škoda s modely Octavia a Fabia, třetí a čtvrté místo obhájily vozy Volkswagen s vlajkovou lodí Passat a o třídu nižším VW Golf. Ke změně došlo na páté příčce, kde Ford Focus vystřídala Škoda Superb. Sedmé a osmé místo uhájily vozy BMW 3 a Ford Mondeo. Na devátou příčku se probojoval další BMW s modelem 5, desítku uzavírá Škoda Rapid.

V samotném září český trh ojetin nabídl 108.708 vozů. Nejčastější průměrnou cenou byla částka 135.000 korun, nejčastější průměrně najetou hodnotou bylo 153.000 kilometrů.

Během prvních tří čtvrtletí letošního roku bylo v Česku zároveň prodáno 207.784 nových osobních aut, což je meziročně o 1,1 procenta více. Po přechodu na novou emisní normu, která platí od září, se však registrace výrazně snížily, a to o 28,1 procenta oproti září 2017 na 14.532 kusů. Podle Svazu dovozců automobilů propad prodejů nových aut bude pokračovat.