Nejčastěji se chyb se podle portálu dopouštějí lidé při pojištění dětí. Rodiče, ve snaze dopřát nejmladším členům rodiny to nejlepší, děti často pojistí lépe než sami sebe. A i když je životní pojištění u dětí důležité, většinou nezohledňuje racionální hrozby.

"Starostlivost rodičů je pochopitelná. Málokdo si ale při podpisu smlouvy uvědomí, že mnohem více ovlivní rodinný rozpočet nečekaná životní událost právě na jejich straně. Pravděpodobnost závažných onemocnění typu Alzheimera, infarktu i rakoviny je u dětských pojištěnců samozřejmě nižší než u dospělých," uvedl zakladatel portálu Zbyněk Laisek. Nejčastějšími zdravotními problémy u dětí jsou především úrazy, takže se vyplatí jim sjednat v rámci životní pojistky i úrazové pojištění.

Úrazové pojištění by však nemělo sloužit jako alternativa životního pojištění, i když se na něj někteří klienti spoléhají. Podle pravděpodobnosti rizik nedokáže nahradit klasickou životní pojistku. Zatímco úrazové pojištění klienta kryje pouze v případě úrazu, životní se zabývá riziky komplexně. Ze statistik Eurostatu navíc vyplývá, že úraz nepatří mezi největší hrozby. Jsou to právě cévní onemocnění, infarkty nebo různá nádorová onemocnění, která postihují největší skupiny lidí.

Podle interních statistik portálu Porovnej24.cz se Češi příliš neobávají rizik spojených s invaliditou. Většina klientů se pojišťuje na částku do 300.000 korun. Pokud však člověka zasáhne situace ústící v invaliditu, na jeho finančním rozpočtu se podepíše nejen výpadek příjmu, ale také případné náklady na bezbariérovou přestavbu bytu či mzdu ošetřovatelky. Jiní klienti se na invaliditu a další náklady spojené s ní nepojišťují vůbec. Volí krytí méně závažných rizik, jako třeba dobu nezbytného léčení úrazu. Ty však rozpočet neovlivní tolik, jako případná celková rekonstrukce domova nebo pořízení invalidního vozíku.

Někteří lidé mají tendenci, se vidět zdravější, než ve skutečnosti jsou. Proto se nad pokládanými otázkami na zdravotní stav pořádně nezamyslí a automaticky odpoví záporně. "V případě, že při sjednávání pojistky zamlčí byť nedopatřením nějakou podstatnou informaci o svém zdraví, a poté se jim přihodí zdravotní komplikace spojená právě s tímto zdravotním problémem, pojišťovna nemusí a velmi pravděpodobně ani nebude tento případ plnit," upozornil Laisek.