Euro k dolaru přidávalo půl procenta na 1,1708 USD, dolar k japonskému jenu pak ztrácel 0,6 procenta na 111,75 JPY. Euro k jenu pak ztrácelo 0,1 procenta na 130,85 JPY.

Trump ve čtvrtečním rozhovoru s televizí CNBC uvedl, že silný dolar je pro USA nevýhodou. Dnes na svém účtu na twitteru zopakoval kritiku měnové politiky americké centrální banky (Fed), která zvyšuje úrokové sazby, a dal najevo nelibost nad silným dolarem. Politika růstu úrokových sazeb omezuje podle Trumpa velké konkurenční výhody Spojených států a mohla by poškodit americkou ekonomiku. Při své předvolební kampani v roce 2016 přitom Trump kritizoval Fed a vinil ho, že drží úroky velmi nízko, aby tak podpořil demokraty.

Někteří účastníci trhu se však domnívají, že Trumpova poznámka nebude mít na měnu dlouhodobý dopad. "Je to spíš komentář než pokyn, protože on sám pravděpodobně nebude mít na rozhodování Fedu žádný vliv," uvedl analytik Mazen Issa ze společnosti TD Securities. V krátkodobém horizontu však dolar tato poznámka ovlivnila, protože někteří obchodníci ji využili jako záminku k realizaci zisku z posledního růstu dolaru.

Navzdory zvyšování obchodního napětí dolar za poslední tři měsíce posílil o tři procenta. Důvodem je právě očekávání, že Fed bude v příštích měsících pokračovat se zvyšováním úroků, uvedla agentura Reuters.