Tento měsíc turecká lira klesla vyjma tří dnů každý den. Přispěla k tomu kombinace několika faktorů. Je to posílení dolaru, prohloubení deficitu bilance běžného účtu a neochota centrální banky učinit kroky, které by zmírnily nervozitu na trhu. Masivní výprodeje pak zhoršilo minulý týden prohlášení Erdogana, že po volbách, které se uskuteční 24. června, bude usilovat o větší kontrolu nad měnovou politikou.

Podle očekávání analytiků turecká centrální banka dnes svolala mimořádné zasedání svého měnového výboru, pravidelné zasedání se má uskutečnit 7. června. Na zasedání se rozhodla zvýšit svoji hlavní úrokovou sazbu na 16,5 procenta z 13,5 procenta. Všechny další sazby ponechala beze změny. V prohlášení dodala, že bude pokračovat v používání všech dostupných nástrojů pro dosažení cíle cenové stability. Lira po oznámení smazala své předchozí ztráty.

"Očekáváme, že měnový výbor banky uskuteční předběžné zasedání v příštích dnech a zvýší úrokové sazby nejméně o dva procentní body," uvedl ještě před zasedáním centrální banky analytik Capital Economics Jason Tuvey. Pokud by bankéři upustili od zpřísnění měnové politiky, zvýšilo by to podle něj riziko prudkého hospodářského poklesu, možná i recese.

Erdogan se sám označuje za "nepřítele úrokových sazeb" a chce, aby se snížily náklady na úvěry, což by podpořilo růst úvěrů a stavební sektor. Ve čtvrtek se čeká jeho předvolební projev v Ankaře a investoři jsou zvědaví, zda se vyjádří k ekonomické situaci.

Ministr hospodářství Nihat Zeybekci označil současný směnný kurz za "abnormální" a dodal, že turecké instituce mají k dispozici různé nástroje a měly by bez otálení učinit to, co je nutné. Mluvčí vlády Bekir Bozdag uvedl, že současný vývoj kurzu liry neovlivní prezidentské a parlamentní volby, které se uskuteční příští měsíc. Erdogan ani centrální banka dnešní propad nekomentovali.

Investoři chtějí vidět rozhodné zvýšení úroků, které by omezilo dvoucifernou procentní inflaci. Stratég TD Securities Cristian Maggio uvedl, že bankéři musí zvýšit úroky nyní. "Není zde limit o kolik by to mohlo být, protože tohle se stává měnovou krizí," řekl agentuře Bloomberg. Nakonec podle něj Turci začnou také prodávat a pak přijde "totální ztráta důvěry".

Pokles liry zvyšuje dluhové zatížení tureckých společností. Podle údajů agentury Bloomberg firmy nyní musí za své dluhopisy splatné v příštích několika měsících zaplatit o 600 milionů lir (2,7 miliardy Kč) více než na počátku dubna.

Turecká burzovní společnost Borsa Istanbul uvedla, že neexistují žádné hospodářské údaje, které by pokles liry ospravedlňovaly. Nejnovější pokles přisuzuje spekulativním obchodům, jejichž cílem je vrhnout na tureckou ekonomiku negativní světlo.

"Samozřejmě že vláda odmítá uznat v tomto okamžiku krize fakta," uvedl analytik Commerzbank Ulrich Leuchtmann. "To je součást obvyklého vývoje takové krize."