Halu v areálu Meopty si v předchozích letech pronajímal výrobce zdravotní techniky Gambro Czech Republic z mezinárodní skupiny Baxter, jejíž vedení ale loni nečekaně rozhodlo o uzavření přerovské továrny. Podnik ukončil výrobu v polovině května a 620 zaměstnanců v následujících měsících dostalo výpověď.

Vedení Meopty-optiky po ukončení výroby společnosti Gambro podle Moťky stálo před rozhodnutím, zda pro uvolněný prostor bude hledat nového nájemce, anebo jej využije pro vlastní potřebu. "Majitelé firmy rozhodli, že do využití prostor půjdeme sami. Probíhá tam nyní rekonstrukce na superčisté montážní prostory," uvedl Moťka.

Poté, co budou prostory výrobní haly po společnosti Gambro upraveny pro náročnou výrobu modulů pro polovodičový průmysl, bude do nich v květnu přestěhováno výrobní zařízení. "Vyvíjet, vyrábět a montovat moduly pro zařízení na kontrolu mikročipů je top-liga. Potřebujeme jít stále dál v rozvoji technologií a měřících metod," podotkl Moťka, podle kterého Meopta-optika uvolněnou halu využije se stávajícím počtem pracovníků.

Do inovace výroby optomechanických a optoelektrických sestav Meopta-optika od roku 2010 do konce roku 2013 s pomocí evropských fondů investovala přes 300 milionů korun. Díky této investici může firma postupně zahajovat sériovou výrobu prototypů a zúročit práci nového vývojového oddělení, do něhož už dříve vložila 115 milionů korun.

Meopta patří mezi významné tuzemské výrobce sportovních dalekohledů a puškohledů. Do její produkce patří také vojenské puškohledy, zaměřovače a přístroje pro noční vidění. Vyrábí i speciální optické systémy pro tanky a obrněná vozidla. Značnou část sortimentu tvoří dodávky pro digitální projekce a polovodičový průmysl.

Společnosti Meopta-optika v roce 2016 vzrostly tržby meziročně o pětinu na rekordních 2,497 miliardy korun. Firma zvýšila čistý zisk na 102,3 milionu z 21,6 milionu korun v roce 2015. Většinu tržeb Meopta-optika získala v zahraničí.

Hlavním akcionářem společnosti Meopta-optika, ve které pracuje zhruba 2300 kmenových zaměstnanců, je Čechoameričan Paul Rausnitz.