Zpomalení meziroční inflace očekávali i analytici, pokles ale odhadovali menší, v průměru na dvě procenta.

Mezi potravinami meziročně méně zdražily například máslo, vejce a nealkoholické nápoje, vedle toho zlevnily zelenina a trvanlivé mléko. Zvětšil se i pokles cen v oddíle pošty a telekomunikace, a to kvůli výraznějšímu zlevnění telefonních a faxových služeb. Naopak vybavení do bytů zdražilo.

Na zvyšování meziroční inflace opět působilo bydlení, kde zdražilo nájemné, vodné, stočné, elektřina i tuhá paliva. Meziroční růst cen pokračoval ale i u potravin jako maso, jogurty a ovoce. Zdražily také stravovací a ubytovací služby.

Naopak dolů tlačily meziroční inflaci levnější oděvy a nižší ceny v oddíle pošty a telekomunikace. V bydlení zlevnilo teplo, teplá voda a zemní plyn.

V meziměsíčním srovnání lidé více zaplatili za dovolenou s komplexními službami, výrobky a služby spojené s osobní péčí a pojištění. Vyšší ceny byly i u automobilů, ovoce, drůbeže a pekárenských výrobků. Naopak zlevnilo mléko, sýry, vejce, nealkoholické nápoje, zelenina, vepřové maso, máslo, lihoviny, víno a piva. Proti lednu byly levnější i oděvy a obuv.