Podle Malmströmové není jasné, jakou hrozbu pro národní bezpečnost Spojených států by mohla představovat Evropská unie. Eurokomisařka rovněž zpochybnila, že jsou Trumpovy plány v souladu s pravidly Světové obchodní organizace (WTO). EU tak může aktivovat opatření k ochraně vlastního trhu, uvedla podle agentury AP komisařka.

Malmströmová potvrdila, že protiopatření ze strany EU by zahrnovala cla na americké ocelářské a zemědělské produkty i na další výrobky, například bourbon, arašídové máslo či pomerančový džus. Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker dříve uvedl, že opatření by se dotkla rovněž motocyklů Harley-Davidson nebo džínsů Levi's.

Trump minulý týden oznámil, že plánuje clo 25 procent na dovoz oceli a deset procent na dovoz hliníku. V úterý potvrdil, že na svých plánech trvá. Obavy z rozpoutání obchodní války navíc posílila rezignace Trumpova hlavního ekonomického poradce Garyho Cohna, považovaného za odpůrce protekcionismu.

Přední obchodní partneři Spojených států dnes podle mluvčího WTO vyjádřili obavy, že Trumpovy plány na nová cla povedou k odvetným obchodním opatřením. Debatu o plánovaných clech podle agentury Reuters na setkání za zavřenými dveřmi zahájila Čína, schůzky se účastnili například i zástupci EU, Kanady, Ruska, Austrálie, Japonska či Mexika. "Obáváme se, že Spojené státy by mohly otevřít Pandořinu skříňku, kterou bychom pak už nedokázali zavřít," uvedl podle zdroje Reuters zástupce Kanady.

Šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová dnes varovala, že případná obchodní válka by nikomu vítězství nepřinesla. "V takzvané obchodní válce vyvolané recipročním zvyšováním dovozních cel nikdo nevyhrává, poražení jsou na obou stranách," prohlásila.

Německá ministryně hospodářství Brigitte Zypriesová zase vyjádřila naději, že se obchodní válku podaří odvrátit. "Doufám, že Trump změní názor," prohlásila. Zároveň však dala najevo znepokojení ohledně Cohnovy rezignace.

Mezinárodní obchod podle ministryně zajišťuje prosperitu všem, pokud je založen na vzájemném porozumění. "Je velmi důležité, aby byli v Bílém domě zastánci tohoto názoru," uvedla Zypriesová. "Proto mě znepokojují ty nejnovější signály, které přicházejí z USA," dodala.

Trump minulý týden na twitteru napsal, že pro Spojené státy, které v obchodování s téměř každou zemí přicházejí o miliardy dolarů, jsou obchodní války dobré a lze je snadno vyhrát. Předseda Evropské rady Donald Tusk dnes na jeho slova reagoval prohlášením, že "obchodní války jsou špatné a lze je snadno prohrát".

Tusk dnes rovněž uvedl, že představitelé EU budou o světovém obchodu a hrozbě obchodního sporu s USA jednat na summitu, který se bude konat 22. až 23. března. Upozornil, že Trumpovy kroky by mohly mít dopady na spotřebitele i podniky v EU. "Měli bychom mít na zřeteli jasný cíl udržet světový obchod při životě a v případě potřeby ochránit Evropany před obchodními turbulencemi," dodal.