Prodej podílu přichází v době, kdy konglomerát pozorně zkoumají regulační úřady kvůli vlně akvizic za 50 miliard USD (jeden bilion Kč) v uplynulých dvou letech. Firma působí v široké škále oblastí - od letectví po finanční služby.

Čínský podnik v lednu podle zdrojů oznámil věřitelům, že mu v prvním čtvrtletí hrozí, že mu bude chybět hotovost nejméně 15 miliard jüanů (48,3 miliardy Kč). HNA se odmítla ke zprávě vyjádřit. Podle mluvčího společnosti C-Quadrat, která spravuje podíl HNA v Deutsche Bank, čínský podnik neplánuje podíl v Deutsche Bank dál snižovat.

V Německu bude zřejmě prodej podílu pro regulátory úlevou. Znepokojovaly je totiž problémy a neprůhledná struktura vlastnictví HNA.

HNA nezveřejnila cenu, kterou za podíl v Deutsche Bank zaplatila. Investice však zřejmě zatím nebyla finančně úspěšná. HNA oznámila, že začala kupovat akcie v Deutsche Bank v únoru 2017. Od té doby akcie banky klesly o 23 procent.

Deutsche Bank se tento měsíc znovu obrátila na investory s žádostí, aby byli trpěliví, když za rok 2017 oznámila již třetím rokem za sebou ztrátu. Na její hospodaření měla negativní dopad hlavně obtížná situace na trzích, dále pokles příjmů z investičního bankovnictví a také daňová reforma v USA.

Konglomeráty jako je HNA se kdysi těšily vládní podpoře a měly přístup k levným penězům, protože Peking je tlačil k tomu, aby se staly globálními šampiony. Před více než rokem ale Čína změnila postoj s tím, jak zintenzivnila snahu o lepší řízení rizika ve finančním sektoru a o snížení zadlužení v ekonomice.

HNA letos bude muset splatit velkou část dluhu. Aby vyřešila nedostatek likvidity, prodává majetek. Tento týden oznámila prodej pozemků v Hongkongu za dvě miliardy USD. Podle zdrojů jedná s věřiteli o nesplacených půjčkách.