"Loňský rok hodnotíme jako úspěšný. Oživily se prodeje v zahraničí o 25,8 procenta. Loni nás táhnul export, zejména díky oboru, kam dodáváme turbodmychadla, výroba zemědělských strojů a náklaďáků," řekl Pěnkava. Prodeje firmě John Deere, výrobci zemědělské techniky, která je největším zákazníkem ČZ, vzrostly o 57,5 procenta. Nejvíc firma vyváží do Ruska, kde stoupl odbyt o 16 procent, firma tam ale musela dočasně zlevnit. "Je tam obrovská konkurence ze strany Číny a domácích výrobců," řekl mluvčí.

ČZ vyváží 58 procent produkce. V Mexiku do závodu John Deere vzrostly meziročně dodávky o 58,3 procenta. Třetí exportní zemí z hlediska objemu byla Čína, ve Francii se export zvýšil o 46,6 procenta. "Relativně nové teritorium je pro nás Turecko, objemy jsou pěkné, dodáváme pro několik výrobců naftových motorů," řekl mluvčí firmy, jež ročně vyrobí 200.000 turbodmychadel. Stálým zákazníkem je i český Zetor. Export skupiny byl loni 900 milionů, což je meziroční nárůst o 14 procent.

Z řetězů pro auta i motorky tvoří 34 procent sportovní řetězy a 21 procent automobilové, velkým zákazníkem je KTM. Nejvíc jich jde do Německa a Rakouska, v USA se ČZ prosadila s řetězy pro čtyřkolky a sněžnými skútry.

Loni firma investovala 84 milionů do technologií divize Auto, slévárna hliníku bude mít nový stroj za 16 milionů, zvýší kapacitu nástrojárny. Letos ČZ investuje 190 milionů. "Na nás je to ve velkém objemu, to už nepamatuju řadu let, dvojnásobně to převyšuje výši odpisů," řekl mluvčí.

Divize Auto koupí nová obráběcí centra, divize turbodmychadel druhý pětiosý obráběcí stroj na výrobu frézovaných kol. Ve slévárně litiny budou nové pece v ceně přes 20 milionů, šetrnější k životnímu prostředí, nynější jsou již více poruchové. Slévárna hliníku získá nový tlakový lis.

Odhad loňských tržeb je 1,56 miliardy Kč. Prodej za akciovou společnost loni od ledna do listopadu byl 1,13 miliardy, meziročně o 13,1 procenta vyšší. V roce 2016 měla skupina konsolidované tržby 1,36 miliardy a zisk po zdanění 50,5 milionu. "Loňský zisk určitě nebude nižší," řekl Pěnkava.

Společnost ČZ a.s. má téměř stoletou historii. Její předchůdce, Jihočeská zbrojovka, byla založena v listopadu 1919. O deset let později se výroba rozrostla o jízdní kola, v roce 1932 začala sériová výroba motorových kol a v polovině 30. let se objevily na trhu první strakonické motocykly. Výrobní aktivity se pak rozrostly o řetězy a obráběcí stroje.