"Tak jako každý rok obliba marketingových akcí typu Black Friday nebo Den dopravy zdarma u uživatelů narůstá. Je to vidět na objemech prodejů, které tyto akce generují," uvedl obchodní ředitel vyhledávače slev Skrz.cz David Beška.

Jednotlivé akce mají na prodejce rozdílný dopad. "Dny dopravy zdarma jsou přínosem pro velké e-shopy i ty střední a menší. Naopak Black Friday je v Česku přeci jen uchopený marketingově trošku jinak, než je tomu například v USA. Domnívám se, že Black Friday funguje spíše jako samostatná kampaň u největších e-shopů, ale u menších internetových obchodů nemá takovou sílu," uvedl výkonný ředitel Asociace pro elektronickou komerci Jan Vetyška.

V sobotu odstartuje AliExpress Day. Stále populárnější čínský e-shop zlevní až 90 procent svého sortimentu, výše slev bude až 50 procent. Zboží, které bude ve slevě, je na portálu k vidění několik dní předem. V loňském roce bylo v rámci této akce prodáno na portálu AliExpress zboží v hodnotě přes půl bilionu dolarů (11 bilionů korun).

Portál AliExpress využívá v USA nebo Velké Británii téměř čtvrtina všech obyvatel a v poslední době začíná dobývat i Česko. "Alespoň to dokládají údaje bank z karetních transakcí. V případě mBank vzrostl počet nákupů kartou na AliExpress od roku 2013 sedminásobně, u klientů ČSOB je dokonce jedničkou mezi e-shopy, na kterých svými kartami platí," uvedl šéf cashback portálu Tipli Michal Hardyn.

Trendem posledních let je marketingové akce před Vánoci plánovat už od listopadu. "Cílem těchto akcí je samozřejmě zákazníky motivovat k nákupu, a to včas, protože čím dříve dárky nakoupí, tím se zmenšuje riziko případných komplikací," řekl ředitel srovnávače cen Heureka.cz Tomáš Braverman. Loni byla vánoční špička provázena častějšími stížnostmi na dopravce, především na dobu dodání.

Tuzemské internetové obchody mají na konci roku dva prodejní vrcholy. "Jednak je to Black Friday před koncem listopadu, poté je lehký pokles, a 14. až 18. prosince začnou všichni, kdo ještě nemají dárky, nakupovat," uvedl šéf logistiky Mall Group Pavel Knap.

Při Black Friday uživatele podle Bešky zajímají dražší produkty, nejvíce ze segmentu elektro. "A to z toho důvodu, že cenová úspora u nich může být vyšší. U Dne dopravy zdarma pozorujeme u našich partnerů větší počet objednávek, ale s nižší hodnotou," dodal šéf Skrz.cz.

E-shopy letos čekají rekordní vánoční tržby, podle odhadu Asociace pro elektronickou komerci meziročně vzrostou o téměř pětinu na 38 miliard korun.