Tržby loni klesly meziročně o necelých sedm milionů na 433,6 milionu Kč, zisk po zdanění je nižší o čtyři miliony, 73,4 milionu. Letos firma, jež vlastní v kraji deset kamenolomů, čeká růst tržeb o 15 procent.

Již loni bylo díky dodávkám pro D3 prodané množství z kamenolomu Ševětín nejvyšší v historii firmy, milion tun. Loni se podle Veselého stal kamenolom vzdálený 15 kilometrů od Českých Budějovic nejproduktivnějším v ČR. Letos zde vyrobí a prodají 1,4 milionu tun, z toho 80 procent pro D3.

"Tím, že dálnice vede přímo kolem lomu Ševětín, tak všechny stavební silničářské firmy se soustředily na to, aby získaly kamenivo právě od nás. Objem, který máme dodat, je obrovský. V největší červnové špičce projelo expedicí každou minutu jedno nákladní auto k jednomu ze čtyř dálničních stavenišť. Vyjíždělo opravdu 60 aut za hodinu, denní prodej byl 12.000 tun. V době, kdy jsme lom získali, vyráběl 60.000 až 70.000 tun ročně, množství, kdy se tam sotva uživila jedna směna," řekl Veselý.

Dodal, že dodávky pro D3 budou pokračovat, dokud se stavba nepřiblíží lomu firmy Strabag v Kaplici na Českokrumlovsku. Bude to podle něj trvat do roku 2021 až 2022. "Na trase na Dolní Dvořiště se teprve vykupují pozemky. Do tendrů chodí dodavatelé, my jsme subdodavatel silničářských firem jako Swietelsky, Skanska, Strabag," řekl Veselý. Pro stavbu D3 využijí i lomy Plešovice na Českokrumlovsku a Rejta na Českobudějovicku. Firma má v kraji deset lomů, loni koupila lom Jistec na Písecku.

Rekordní poptávku letos v Ševětíně pokryli i díky tomu, že si najali šest mobilních drtících souprav. Jakmile silničáři dokončí tento úsek dálnice, produkce Ševětína se vrátí k ročnímu prodeji kolem 700.000 tun.

Loni společnost investovala 36,3 milionu, zvýšila třeba kapacitu lomů Rejta a Krty. Letos investuje více, obnovuje stroje, drtiče i bagry, technika je často 25 let stará. Jeden elektrobagr stojí 1,5 milionu Kč.

Kámen a písek má 130 zaměstnanců, fluktuace je nulová. Průměrná dělnická mzda je 27.000 korun, letos platy stouply o 2,3 procenta, příští rok vzrostou o deset procent. "Nám lidé neodcházejí, v osobním oddělení máme zásobník 20, 30 žádostí o přijetí do firmy," řekl Veselý. Dopravu za prací firma proplácí, zaměstnanci mají zdarma masáže či vstup na kulturní akce.

Firma je součástí rakouské nadnárodní skupiny Kirchdorfer Gruppe, pětinový podíl v Kámen a písek drží Veselý. Skupina má 1200 zaměstnanců v 13 zemích, loňský obrat byl 216 milionů eur (asi 5,5 miliardy Kč).