"Spoléháme na potenciál ostravského regionu partnerství s Vysokou školou báňskou - Technickou univerzitou Ostrava. Věříme, že tento region bude schopen využít tuto zajímavou příležitost," uvedl Palíšek. Podle něj by se do projektu měli zapojit nejen absolventi, ale také studenti a pedagogové.

Generální ředitel Siemensu se domnívá, že najít schopné specialisty nebude problém. "Vše je otázka toho, nakolik je atraktivní místo a ten co místo nabízí," uvedla Palíšek.

Podle něj se sice může zdát, že oblast elektromotorů je na dlouhou dobu vyřešená, není tomu ale tak. Palíšek zmínil neustálý tlak na zvyšování efektivity, snižování energetické náročnosti nebo na digitalizaci celého procesu výroby. "Využívání strojů v praxi vyvolává řadu nových technologických otázek, které je potřeba řešit," uvedl Palíšek. Konkurence na trhu je velká, zejména z Asie, dodal. Siemens v Česku vyrábí elektromotory ve Frenštátě pod Radhoštěm a Mohelnici. Jde o velkou výrobu, ale dávky jednotlivých typů jsou po kusech, čímž se firma odlišuje od asijské produkce. "Přiblížili jsme se k individualizované výrobě, proto je potřeba hodně investovat do vývoje," uvedl Palíšek.

Siemens má aktuálně v ČR přes 11.000 zaměstnanců a rozrůstá se. Celkem jde o sedm výrobních závodů, výzkumná centra v Praze a Brně a dvě globální centra pro sdílené služby.

Skupině elektrotechnických firem Siemens v Česku ve fiskálním roce končícím 30. září 2015 klesl zisk o pětinu na 1,36 miliardy korun. Tržby se snížily o desetinu na 25,5 miliardy korun.