"V zájmu Prahy je vytvořit optimální podmínky pro to, aby k nám obyvatelé okolních krajů přijížděli primárně hromadnou dopravou. Rozsahem mezikrajské spolupráce mezi Prahou, Středočeským a Ústeckým krajem se jedná o ojedinělý dopravní projekt," uvedl náměstek pražské primátorky Petr Dolínek (ČSSD).

Cestovat na jeden doklad mezi kraji a Prahou budou moci lidé z Roudnice od 3. ledna. Do Pražské integrované dopravy (PID) bude částečně zapojeno město Roudnice nad Labem a dalších 17 obcí na území Středočeského i Ústeckého kraje.

Papírové jízdní doklady pražského systému bude možné použít také na pěti autobusových linkách Dopravy Ústeckého kraje. A opačně jízdenky vydané v autobusech provozovaných na území Ústeckého kraje budou platit na všech šesti autobusových linkách PID na Podřipsku.

Páteřní linka 467 má nabídnout rychlé spojení mezi Mělníkem a Roudnicí, cesta bude trvat půl hodiny. Do Roudnice se cestující dostanou na jízdenku PID i vlakem.

"Aby integrace mohla úspěšně proběhnout, zavedli jsme nové deset nových tarifních zón naší dopravy ve Středočeském kraji a přizpůsobili provoz na šesti autobusových linkách," uvedl náměstek ústeckého hejtmana Jaroslav Komínek (KSČM). Podrobnosti včetně jízdních řádů a mapy oblasti najdou zájemci na internetu.

Ústecký kraj spustil integrovanou dopravu v roce 2015. Lidem umožňuje cestovat na jednu jízdenku v autobusech objednaných krajem, v některých MHD a v regionálních vlacích.