Za slabým výkonem francouzské ekonomiky stál hlavně prudký pokles zásob, který snížil hrubý domácí produkt o 0,7 procentního bodu. Obchod naopak zvýšil HDP o 0,6 procentního bodu. Výdaje domácností klesly o 0,1 procenta, když na počátku roku naopak vzrostly o 1,1 procenta, napsala agentura Reuters.

Francouzská centrální banka tento měsíc předpověděla, že francouzská ekonomika se ve třetím čtvrtletí vrátí k růstu a HDP se zvýší o 0,3 procenta.

Dnešní zpráva organizace IHS Markit ukázala, že podnikatelská aktivita v tomto měsíci rostla rychleji, než se čekalo a byla nejvyšší za 15 měsíců. Pomohl k tomu hlavně silný sektor služeb, který kompenzoval oslabení ve zpracovatelském sektoru. To posiluje naději na růst ve třetím čtvrtletí.

Údaje o vývoji HDP jsou špatnou zprávou pro prezidenta Françoise Hollandea, který se snaží přesvědčit voliče, že se hospodářská situace Francie zlepšuje. Míra nezaměstnanosti ale ve druhém čtvrtletí klesla na 9,9 procenta z 10,2 procenta v prvním kvartálu. Poprvé od roku 2012 tak sestoupila pod desetiprocentní hranici.