"Pokles důvěry spotřebitelů jde nejspíše na vrub zprávám o potenciálních ekonomických problémech v zahraničí, které by se mohly časem projevit i v české ekonomice. Lidé se rovněž o něco více obávají nezaměstnanosti a naproti tomu nemají už takový strach z inflace," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

Mírné snížení celkové důvěry ale podle analytika společnosti Home Credit Michala Kozuba ještě neznamená nic hrozného. "Jde jen o korekci směrem ke středu. Dobrou náladu v ekonomice podporuje rostoucí ekonomika, která se promítá do většiny parametrů a odráží se na většině odvětví," uvedl.

Hlavní ekonom Generali Investments Radomír Jáč upozornil, že údaje za únor představují první meziměsíční pokles od loňského října. "Ačkoliv nejde o nějak dramatický vývoj, tak tyto signály odpovídají předpokladům, že letos dojde ke zpomalení tempa růstu české ekonomiky po superlativním růstu HDP zaznamenaném v roce 2015," myslí si Jáč.

Indikátor důvěry podnikatelů se v únoru meziměsíčně snížil o 0,7 bodu na hodnotu 95,3. Mírně optimističtější byli jen podnikatelé v obchodě, zatímco v průmyslu a ve stavebnictví zůstal indikátor na hodnotě z ledna. Pokles důvěry tak statistici zaznamenali ve vybraných odvětvích služeb, včetně bankovního sektoru.

Důvěra spotřebitelů v únoru klesla o 3,8 bodu na hodnotu 106,2. Oproti lednu se lidé více báli zhoršení celkové ekonomické situace v příštích 12 měsících a zvýšila se i obava z růstu nezaměstnanosti. Naopak obavy z růstu cen se v únoru snížily.