Mezní hodnotě hluku ze silniční dopravy je ve dne vystaveno na sledovaném území zhruba 50 tisíc lidí, v noci o 10,5 tisíce více. "Na mapách se ukázala místa, která jsou kritická, kde hluk je silný a působí na lidské zdraví a psychiku. Cílem map je vytipovat tato kritická místa, aby v nich pomocí akčních plánů mohla být vytvořena opatření na zlepšení," řekla ČTK Zdeňka Vandasová ze SZÚ v Praze.

Z předběžných map vyplývá, že hlučná jsou především místa v bezprostřední blízkosti dálnic, hlavních tahů železnic - speciálně v rámci vysokorychlostních koridorů, silnic první třídy v obydlených oblastech a v hustě obydlených městech a obcích.

Hluk kolem všech hlavních železničních tahů, kudy ročně projede více než 30 tisíc vlaků, zatěžuje podle studie ve dne zhruba 9,6 tisíce osob, v noci až 20 tisíc lidí. Aktualizovala se také hluková mapa letiště Václava Havla, podle níž v jeho okolí má hluk vliv průměrně na tři tisíce lidí. Mezním hlukovým hodnotám jsou vystaveni také lidé žijící kolem průmyslových podniků. Na sledovaném území jde o zhruba 4,4 tisíce osob, v noci musí snášet hluk více než deset tisíc lidí.

Mapy se dokončují i pro Prahu a Brno. Všechny by měly být hotové do konce června, pak poputují na ministerstvo zdravotnictví. Poté je dostanou krajské úřady a ministerstvo dopravy, které musejí do 12 měsíců zpracovat akční plány opatření.

Dana Potužníková z ministerstva zdravotnictví doufá, že do map bude moct veřejnost nahlédnout co nejdříve. "Není to o tom, že bychom něco tajili, musí se pořádně graficky upravit a udělat komentář, aby obyvatelé dobře chápali, co je v mapě schováno," řekla.

Mezní hlukové hodnoty byly stanoveny ve dne na 70 decibelů pro silniční a železniční dopravy, 60 decibelů pro leteckou dopravu a 50 decibelů pro průmyslové provozy. V nočních hodinách jsou mezní hodnoty nižší o deset decibelů s výjimkou železniční dopravy, kde jsou nižní o pět. Snížení hluku požaduje po členských zemích Evropská unie kvůli negativním dopadům na lidské zdraví. První hlukové mapy zpracoval SZÚ v letech 2006 a 2007.