Úřad zároveň oznámil, že začne přijímat stížnosti spotřebitelů týkající se právě virtuálních měn. Podle ředitele úřadu Richarda Cordraye spotřebitelé používáním virtuálních měn "vstupují na Divoký západ". Cordray ale podle agentury AP připustil, že tyto měny mohou usnadnit internetové finanční transakce.

Skupina Bitcoin Foundation, která podporuje bitcoin jako alternativní platidlo, uvedla, že oceňuje, že úřad CFPB "informuje spotřebitele, aniž by je strašil". "S novými technologiemi jsou spojena rizika pro spotřebitele. Vyvážené vzdělávací materiály vládních úřadů mohou pomoci zvýšit informovanost spotřebitelů," uvedl Jim Harper z Bitcoin Foundation.

Měna bitcoin vznikla v roce 2009 a je navržena tak, aby ji nikdo nemohl jakkoli ovlivňovat, tedy ani vlády a centrální banky. Kurz bitcoinu je ale vysoce nestabilní a úřad CFPB ve své zprávě upozorňuje, že letos se kurz bitcoinu během jediného dne propadl až o 80 procent. Harper nicméně tvrdí, že taková kolísavost by se měla během deseti až 15 let vytratit, pokud se používání virtuálních měn stane běžnější záležitostí.

Virtuální měny si letos vysloužily velkou pozornost po únorovém krachu burzy Mt. Gox, které se z účtů zákazníků ztratily bitcoiny v odhadované hodnotě 650 milionů dolarů (13,5 miliardy Kč).